3d-ul de fiecare zi

Mai nou filmele de mare succes … ba chiar si cele fara de succes sunt filmate si redate in 3D, jocurile si ele incep sa vina pe 3D, apoi … ma intreb cand vor veni stirile in 3D.

Din pacate tot ce inseamna 3D inseamna momentan preturi mari, la fel ca si HD-ul (acum a inceput sa fie acceptabil), dar la fel ca si HD-ul sunt de parere de si 3D-ul va ajunge sa fie acceptabil sau chiar sa iti permiti destul de usor unul.

Dar stie toata lumea ce fel de 3D avem? Sunt mai multe tehnici de redare de 3D: anaglyph (nu stiu cum se traduce :() – asociata cu stereoscpia, imaginile in culori diferite si oechelarii cu lentile verzi si rosii; polarizate – se suprapun doua imagini cu polarizare diferita iar ochelarii speciali fac trecerea la fel ca si in cazul anaglyph; eclipsa – 2 proiectoare, merg intermitent, sau ochelarii care inchid sau deschid vizibilitatea la ochi alternativ (sistem folosit putin in 1922); interfernta de unde – Dolby 3D foloseste acest sistem, ochelarii fiind tratati pentru a opri anumite unde pentru fiecare ochi in parte si apoi … well proiectorul emite anumite frecvente ce sunt filtrate de cohelari, etc. daca stau sa le explic pe toate nu mai termin …

Ideea de baza este ca viitorul 3D-ului este o unificare si o standardizare a metodei de vizualizare (de preferat fara de ochelari speciali), dar pana atunci avem de unde alege, si asa am ales … de exemplu o placa video 3D de la AMD, ATI Radeon 6000.

Ce ii fain la ATI Radeon 6000 ii si faptul ca poti sa folosesti deodata mai multe monitoare (mama ce fim 3D iti tragi … ca la cinematograf), multumita tehnologiei AMD Eyefinity, tehnologie care nu este singura care ajuta placa ATI Radeon 6000 sa fie una din cele mai bune placi video 3D de pe piata. Va mai spun ca stie si Direct X 11 si ca merge perfect pentru un sistem de gaming, mai ales ca in viitor jocurile vor fi si ele 3D si de aceea trebuie sa incepem sa ne pregatim.

Sincer sunt de parerea ca o placa video 3D si un monitor 3D momentan sunt suficiente pentru a te bucura de 3D da’ … as mai astepta un timp pana cand as vedea ce standardizare se va impune (ca si la BluRay vs. HD DVD), pentru a nu investi de doua ori. Dar o data ce is sigur ca avem un standard … well … let’s go and have fun in 3D.

Oricum … daca nu ar fi Super Blog sa imi dea probe de acestea ma credeti ca nu stiam ca sunt cam 10 standarde diferite de 3D? Ei … pt. mine 3D=3D si nu 3D polarizat sau stereoscopic sau altceva … shish … ce multe invatam 😉

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*