Autonomie, libertate, independenta?

Stau uneori si ma intreb … oare un robot autonom stie ca e liber? Evident ca nu poate sa gandeasca, nu este programat, dar daca printr-o minune a naturii IT ar incepe sa gandeasca, ar intelege ca autonomia sa nu este de fapt o libertate, ca nu este independent?

Asa suntem si noi oamenii, indivizi autonomi, liberi, independenti dar totodata ingraditi. Cum suntem ingraditi? Well … hai sa o luam simplu: toata lumea are nevoie de bani pentru a-si cumpara cele necesare vietii, o suma minima (ridicola spun eu) este data de stat, dar nu e relevanta pentru subiectul meu.

Suntem autonomi, liberi si independenti intre anumite limite, iar acestea automat ingradesc libertatea absoluta, independenta si autonomia pe care noi ca si indivizi ar fi bine sa o avem.

De exemplu, sunt liber, independent, autonom si am masina mea, dar nu pot circula cu ea pe unde vreau, nu pot circula cu ea la infinit si nu pot sa o folosesc cum vreau eu. Exista niste reguli pe care trebuie sa le pastram, suntem limitati de cheltuielile legate de masina (benzina, service, revizii, taxe, impozite, asigurari OBLIGATORII, etc.). Toate cheltuielile adiacente masinii sunt ingradiri, daca e sa exagerez, ale independentei noastre in relatie cu masina (yeah … stiu … suna foarte folosofic si academic :D).

Daca privim lucrurile din alta perspectiva: vreau sa merg oriunde, nu suntem liberi sa mergem unde dorim, la granita trebuie sa prezinti acte, sunt tari in care nu poti merge usor, decat cu viza, etc. Asadar … din nou suntem ingraditi de reguli si legi.

Dar cand suntem autonomi, liberi, independenti? Atunci cand ne traim visele, atunci cand ceea ce ne dorim se realizeaza, asa cum eu ma pun acum si spun ca sunt fericit, sau multumit sau ca ma simt bine in locul in care sunt, ca ma simt implinit legat de viata pe care o am, ca nu m-am gandit asa, dar ca acum o gandesc. Toate astea spun despre mine ca sunt un om independent, liber, autonom, dar in limitele impuse, in limitele pe care eu le consider normale. Si le consider normale deoarece daca nu ar fi un set minim de reguli lumea ar lua-o razna. Am vedea oameni pe strada mergand cu masinile cum vor, oprindu-se unde vor, etc. Am vedea oameni care ar profita de orice loc si si-ar insusi orice isi doresc. Traim intr-o societate bazata pe egoism, simt al proprietatii si invidie. Dar nu trebuie sa disperam, daca suntem buni, daca mergem si oferim altora ce avem in plus, daca spune o vorba buna unui om trist, daca ajutam pe cineva si daca facem bine … atunci totul devine mai pozitiv … iar daca suntem pozitivi putem sa ne facem o lume mai buna, o lume in care noi sa fim liberi, independenti, autonomi.

Stiu ca am luat-o rau de tot pe o directie filosofala … dar hey … mai am si eu momente de genu’ 😀 chiar si cand am de facut cate o proba pentru Super Blog, asa cum am facut acum, asta fiind inca o proba la Super Blog 2011.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*