Cand politica nu ajuta un oras si piramida din p-ta Av. Iancu

Ieri am luat parte la Sedinta de Consiliu Local a Municipiului Arad. Ce am vazut, ce am auzit si cu ce am ramas … well … hai sa va spun.

In primul rand motivul vizitei mele a fost Punctul 3 de pe ordinea de zi: Proiect de Hotarare Locala pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investitie: “Amenajare Parcare Subterana – P-ta Avram Iancu din Municipiul Arad” – initiativa primarului. La acest proiect in reprezentarile 3D si in plansele prezentare, in schite si planuri apare o piramida de sticla si metal (ca si cea din Paris de la Louvre). Pe mine m-a surprins si oripilat totodata o asemenea aparitie intr-o zona in care clar, cladirile vechi sunt inca bine repreznentate, inca relativ bine intretinute si unde avem o statuie cu o semnificatie (Eroul Necunoscut).

Piata Avram Iancu este un ansamblu arhitectural unitar, din cate stiu Ministerul Culturii trebuie sa aprobe modificarile aduse pietei pentru a nu dauna acestui ansamblu arhitectural unic in tara. Cladirile din p-ta Av. Iancu sunt toate exemple foarte bune a modului in care arhitectura din Viena si Budapesta a influentat arhitectura din Arad. De aceea am spus ca ar fi bine sa merg la sedinta de CLM pentru a-mi exprima ingrijorarea fata de amplasarea iresponsabila a unei piramide de sticla intr-o piata cu valoare arhitecturala de exceptie.

Pentru cei ce doresc sa participe la astfel de sedinte cateva sfaturi: ajungeti cu 10 minute mai repede decat ora oficiala, inscrieti-va la secretarele prezente, precizand punctul la care vreti sa luati cuvantul, in momentul in care acel punct este in discutie ridicati mana pentru a va vedea presedintele de sedinta si sa va recunoasca dreptul de a vorbi, fiti aproape de un microfon (sedintele se inregistreaza sau ceva).

Adevarul este urmatorul fata de piramida ce m-a oripilat: momentan proiectul a trecut cu 16 voturi pentru 1 abtinere si 3 voturi impotriva. Este doar studiul de fezabilitate (adica merita sa facem, cat costa si ce avantaje/dezavantaje aduce proiectul), pasul urmator fiind o reevaluare, obtinere de PUZ si abia la PUZ daca ramane piramida va trebui sa luam atitudine serioasa. Eu am luat atitudine preventiv, in momentul in care inca se mai poate face ceva 😀

In cadrul prezentarii proiectului d-na inginer arhitect din partea firmei care a pregatit planul a incercat sa explice ca asta a primit in tema de lucru (adica piramida a fost solicitata), o inteleg si atunci ajung la concluzia ca aceasta piramida a fost ceruta de cineva care a gandit si pregatit ideea, cineva care nu s-a gandit la ansamblul arhitectural din p-ta Av. Iancu, asa cum s-a intamplat cu Strada Metianu, unde mobilierul stradal modernist nu se potriveste, alaturi de pavajul si bilele pentru obstructionarea auto, cu ce inseamna arhitectura strazii. Toata stima pentru renovare (merita ca Metianu sa devina strada PUR pietonala), dar nu cred ca s-a facut chiar cum trebuie, deviez da’ nah, intelegeti.

Sunt poate mai conservator de felul meu, dar sunt de parerea ca istoria, arhitectura si ce exista deja merita sa fie pastrat intact, mentinut, intretinut si subliniat, scos in evidenta, nu eclipsat de ceva ce nu-si are de loc rostul, locul si nu se potrivese unui ansamblu bine inchegat.

Un lucru bun: se doreste creerea unei zone/axe centrale cu pietonal de la Turnul de Apa, prin p-ta Reconcilierii, p-ta Mare (catedralei ortodoxe), Metianu, p-ta Av. Iancu, str. N. Balcescu, cladirea liceului Moise Nicoara, malul Muresului, o zona care sa fie toata renovata si sa poata deveni un punct de atractie al Aradului. Idee buna daca se va include in ea si: Strandul (renovat si transformat in centru de recreere ca si cum a fost in urma cu 7-10 ani), Cetatea Aradului (redata circutului turistic, renovata dar fara sa devina bazar, centru comercial, etc. devenind un obiectiv turistic PRIMORDIAL pentru Arad).

Acum ajung la titlu, de ce politica nu ajuta, pentru ca am vazut cum s-au iscat discutii aprinse, contre elegante si mai putin elegante, impunsaturi directe, indirecte, sub centura, etc. intre politicieni. Am vazut si cum se voteaza: consilierii PDL (majoritari) ridica mana automat, nu intreaba, nu comenteaza, nu vin cu propuneri, nimic, fac cum li se dicteaza. Consilierii din opozitie incearca ceva, nu au cum sa schimbe voturile (sunt doar 3 care au votat contra), dar sunt si putin mai rai, ataca prima data, uneori iti dau impresia ca nu au citit tot ce aveau de citit (ca ulterior sa afli ca de fapt nu s-a trimis de la primarie). Pe scurt, un mic show, discutii aprinse, orgolii ce nu incap in sala mica in care eram prezenti, bataturi calcate de ambele tabere, etc. toate astea in dauna noastra ca si cetateni. De ce spun asta? Pentru ca in loc ca politicienii sa se certe, se poate colabora, se pot aduce imbunatatiri la orice proiect, se poate face un bine pentru oras si pentru noi, cetatenii care i-am votat (aia ce i-au votat, restu’ sa taca, daca nu au fost la vot nu au dreptul sa vorbeasca, ei nu s-au exprimat, asa ca sa suporte).

Un alt lucru care m-a mirat, nu se discuta aprins cand vine vorba de spitale, cultura, etc. banii care s-au dat au fost dati dupa anumite criterii pe care nu le inteleg, nu le vad ca fiind bune (mai mereu spitalele raman fara bani). Ce e de facut si cu acestea?

Sunt efectiv consternat de modul in care politica, uneori, da cu stangul in dreptul si se poticneste, creaza probleme si strica din lucrurile bune si frumoase ale unui oras. Din pacate asta este politica, dar tot ce sper este ca pana la urma politicienii sa inteleaga ca ei trebuie TREBUIE sa faca tot ce le sta in putere pentru a pastra frumusetea orasului nostru si pentru a-l transforma in acel oras minunat pe care il vedem in fotografiile si vederile vechi.

Pentru cei ce vor sa vada mai multe fotografii de la sedinta CLM, aici le gasiti.

Inchei cu o fraza: I LOVE ARAD !!! Da, imi iubesc orasul si de aceea vreau sa devina mai frumos, bun si sa fie locuit de oameni care sa-l aprecieze.

5 Comments

Florin Ruşanu

about 5 years ago

În centrul Aradului nu prea au ce căuta clădiri/modificări moderne. Ăsta e unul dintre punctele forte ale oraşului: arhitectura veche păstrată în mare parte în condiţii optime. Parcuri moderne şi piramide de sticlă pot fi făcute în alte cartiere care au şi clădiri moderne. Ar fi chiar jalnic să pună o piramidă de sticlă moţ între clădirile respective.

cristina

about 5 years ago

Dupa cum ai spus, Aradul aduce mult a Viena si Budapesta; am fost pe acolo iar de curand am "bantuit" din nou pe o zona pietonala din Budapesta. Arata total diferit de Metianu al nostru pe care l-au nenorocit. Da, e mai curat...dar...pica ca nuca in perete tinand seama ca suntem in CENTRUL VECHI al Aradului. De admirat ca vor sa faca o zona pietonala pana la Mal si ma doare capu cand ma gandesc ce vor face cu traficul din zona...care nu e tocmai micut....dar deviez Da, ar fi minunat sa avem o piata eleganta; nu, nu ultra-moderna ci una care sa tina seama de istoricul zonei.

Mihnea Iuga

about 5 years ago

Eu nu aș spune că e ”de admirat”, ci mai degrabă că ”Era și timpul !” Lucrurile astea trebuiau făcute înainte, pentru a prinde cât mai multe avantaje în boom-ul economic dinaintea Crizei. Proiectul e foarte bun în intenție. Problemele sunt, exact cum ai menționat: Piramida aia de la vârf, care ridică multe semne de întrebare. Și aș adăuga proiectantul, care s-a dovedit problematic în exact astfel de proiecte (ale parcărilor). Eu nu văd așa ceva implementat -100% ca în Occident; nici măcar 60%- la noi în Arad. E un proiect mult prea profesionist pentru ceea ce ne-au obișnuit politicienii din ultimul deceniu.

Mihnea Iuga

about 5 years ago

În mare parte, e așa cum spui, Adrian. Însă Politica ar trebui să fie altceva. Doar pentru că astăzi suntem obișnuiți cu un stil ”tăvălug” de a face proiecte (deseori clientelare) în oraș, nu înseamnă că este normal. Cred că trăim timpuri Anormale. Eu nu am văzut ceartă fără noimă. Am văzut critică, argumente -pe de-o parte- și propagandă, orgolii -pe cealaltă parte-. Asta în cazul în care chiar s-au întâlnir punctele de vedere. Pentru că, poate ai observat și în cazul intervenției tale, administrația are propriul ”dialog”. Tu îi vorbești de o chestie, ei îți ”răspund” de alta. Apreciez inițiativa ta de a participa. Dacă ar fi mai mulți ca tine care s-ar implica, poate s-ar gândi de mai multe ori înainte de a propune aberații Faraonice, de genul Piramidei.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*