De ce Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi si Brasov sunt peste celelalte orase?

Am tot observat mai multe lucruri: locuitorii din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov si alte cate orase “mari” sunt favorizati din multe puncte de vedere. In primul rand in aceste orase sunt pompati bani mai multi ca in alte orase, apoi in aceste orase tot ce tine de afaceri este din nou sprijinit (de stat) si asta iarasi creaza concurenta neloiala celorlate orase, universitatile creaza un pol in aceste orase si asta iarasi este in beneficiul acestor orase. Aceste orase au fost “impinse” de la spate si in perioada comunista. Uite asa ajungem ca noi cei ce locuim in orase “mai mici” sa fim defavorizati, sa pierdem in fata oraselor “mari” din mai toate punctele de vedere.

Ce sa spun de diferitele concursuri, in speta unu’ care acum il fac baietii de la Radio 21, cica sa il gasesti pe un individ care ii “fugarul de la Radio 21” da’ fugaru’ asta nu fuge decat prin Bucuresti si prin “marile” orase, pai restu’ tarii nu valoreaza la fel de mult? Oare noi din orasele “mai mici” nu suntem la fel? Uite ca se pare ca nu … alte concursuri: tre’ sa suni sa intri in direct si sa dai raspunsul … pana aici simplu, da’ cand suni realizezi ca linia ii mereu ocupata, de ce? Pai semnalul radio are intarziere de 1-2-5-10 secunde de la sursa pana la orasele mai indepartate. Asta inseamna ca atunci cand ei spun “start” de fapt au spus-o cu 1-2-5-10 secunde mai devreme si pana tu pui mana pe tel. si suni … un Bucurestean a ajuns inaintea ta le fir … cool nu?

Apoi … cand vine vorba de salarizare … in orasele “mari” se castiga de pana la 3 ori mai mult in acelasi domeniu fata de restul oraselor. Iata egalitate in sanse … bineinteles ca locuri de munca sunt mai multe in orasele “mari” si apoi daca nu esti dintr-un astfel de oras … pai pana inveti unde ce si cum … un angajator nu se risca si te refuza.

Ce sa mai spun de magazine … vrei sa iti cumperi ceva, mai deosebit, ai de umblat in tot orasu’ si nu gasesti, pe cand intr-un oras “mare” il gasesti la magazinele specializate.

Iata care sunt smecheriile: in era comunista s-au bagat bani si s-au populat anumite orase pentru a le face un fel de “poli regionali”, dupa revolutie miscarea a ramas la fel. Cel mai dezavantajati sunt astfel oamenii din orase “mici”. Intr-un final … companiile pierd: oameni de calitate (sunt multi in orasele “mici” care nu au sansa sa se afirme si raman in mediocritate pentru tot restul vietii neavand posibilitatea sa fie promovati), clienti (multi oameni din orasele “mici” prefera sa nu cumpere un anume produs, chiar de le place, pentru ca ar trebui sa se deplaseze in alt oras pentru service, servicii suplimentare, accesorii, etc.), avantaje (in orasele “mici” preturile pentru spatii de productie fiind mai mici), etc.

Si uite asa … se pare ca sufar de sindromul orasului “mic” (da, Aradul se pare ca este oras “mic” fiind umbrit de Timisoara). Gresesc oare? Imi arata cineva ca am dreptate sau ca sunt complet pe langa?

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*