Dual … acum si video

OK … asta e pentru geeks si pentru cei ce se stiu in tehnologie …

Cine a auzit de CPU? Mana sus … dar de GPU? … OK … mai putini … fac pariu ca si mai putini stiu ce inseamna APU. Hai sa ajut acum pe toti sa inteleaga …

APU – Accelerated Procesing Unit – este de fapt un CPU + GPU in acelasi pachet, pe acelasi cip si care ofera performante superioare oricariu procesor.

AMD a descoperit ca GPU-ul poate fi folosit pentru calcule puternice (uneori forta bruta din GPU este mai mare ca la un CPU) si au dezvoltat ideea in asa fel incat acum atat GPU cat si CPU fiind pe acelasi cip bridge-ul de comunicare intre ele este mult mai scurt, de viteza si mai mare, astfel ca sarcinile intercalate intre cele doua sunt comunicate si unite in calculul final mult mai eficient.

Mai jos un clip care sa ajute:

Acum noutatea care merita toate atentia noastra: noile APU de la AMD sunt dual core … Ma intreb pana la urma care sunt pasii pentru activarea unui asemenea sistem? Chiar trebuiesc facute programe speciale? Sau e totul simplu din momentul in care instalezi driverele sistemul de operare stie ce are sa trimita la APU si acesta in functie de incarcare, de calculele de facut decide care parte merge la componenta GPU sau CPU? Trebuiesc scrise programe speciale?

Performantele e clar ca vor fi mai ridicate, e normal, se reduce din numarul de comenzi date intre GPU si CPU, se reduce din timpul pierdut in transferul pe buss-uri diferite, nu mai depindem doar de buss-ul mai lent, etc.

Asadar o multime de avantaje … acum … AMD prin AMD Radeon™ Dual Graphics a facut un pas inainte, dar este primul, urmeaza si alti pasi, urmeaza imbunatatirea (mereu e loc de mai bun :D, pt. nimic nu e perfect din prima), urmeaza ca oamenii sa descopere si sa vrea un astfel de procesor in computerul lor …

Eu spun atat: viitorul este in solutiile integrate, in tot ce inseamna portabilitate si putere de calcul, tot ce inseamna consum redus de energie, clar ca in loc sa ai 2 procesoare care sa manance energie unul singur e mai eficient.

Sunt pro APU, sunt pro AMD si AMD Radeon™ Dual Graphics si ma repet (cred :D) … primul meu computer a fost cu un procesor AMD … si mama cat de bun a fost :D.

Stiti cum e … chestiile tehnice sunt mai delicate … iar unii nu prea le gusta … mai ales cand aceasta este o proba pentru Super Blog 2011 … da … proba cu iz tehnic 😀 imi place … si am sa mai scriu si in afara Super Blog, de ce? Pentru ca sunt inginer si-mi place asta.

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*