Dupa Dealuri – o alta perspectiva asupra religiei?

Avertisment: acest articol contine informatii despre film, asa ca atentie: “spoiler alert”. Azi de la ora 15.30 am fost in prezenta unui mare regizor roman: Cristian Mungiu. Acesta a venit in Arad pentru lansarea noului sau film: dupa dealuri (respect modul in care este scris numele filmului). Nu de multe ori am fost atat de impresionat de un film ca si acesta si de aceea recomand sa va faceti timp si sa mergeti pe la cinematograf, in Arad la Cinema City de la Atrium Center, si sa vedeti acest film.

Discutiile de dinaintea filmului s-au intins pe durata a 40 de minute si s-ar fi intins si pentru mai multe daca nu ar fi trebuit sa vizionam filmul, un film care prin modul in care a fost filmat, prin poveste, prin felul in care aceasta a fost prezentata, pot spune ca m-a impresionat mai mult decat m-as fi asteptat.

Pot spune ca am stat ca pe ace vreme de mai bine de 2 ore si jumatate, toata povestea, modul in care este readata, emotiile traite si exprimate pe ecran sunt atat de intense incat nu poti sa ramai indiferent la acest film. Dupa ce l-am vizionat am inteles de ce a fost primit atat de bine la Cannes si de ce acesta ne va reprezenta si la Oscar. Este intradevar un film care va genera o multime de discutii in contradictoriu, deja a generat (asta daca bine am citit eu prin presa).

Din punctul meu de vedere filmul nu se concentreaza doar asupra religiei, ci se concentreaza si asupra sentimentelor pe care noi, ca si oameni, le avem unii fata de altii. Pentru mine filmul a impletit doua povesti: povestea Alinei si a Voichitei, iubirea dintre ele, faptul ca Alina nu mai vroia sa se desparta de Voichita si povestea religiei, modul in care religia de multe ori incadreaza unele probleme mentale in categoria problemelor sufletesti sau a problemelor generate de “necurat”.

Filmul este inspirat dintr-o poveste reala, poveste care a zguduit presa romaneasca in 2005 – cazul Tanacu – si din ce a mentionat Cristian Mungiu, cartile Tatianei Niculescu Bran: Spovedanie la Tanacu si Cartea Judecatorilor. Sincer, pana in acest moment nu am stiut ca s-au scris carti despre acest caz. Oricum si eu am cam ramas perplex cand am auzit de acest caz si inca ma intreb totusi, care este adevarul acolo.

Va recomand, din tot sufletul sa vedeti filmul, merita, dar, repet si accentuez DAR, intrati la acest film cu mintea deschisa, lasati la usa prejudecatile, fiti pregatiti de momente intense din punct de vedere emotional, eu unul am obiceiul sa ma afund in lumea ce un film o creaza si pot spune ca am trait la maxim tot ce s-a petrecut in acest film. De aceea va sfatuiesc sa incercati sa fiti detasati, sa nu va formati o parere doar pe baza a ceea ce vedeti in film, informati-va daca va intereseaza subiectul si din nou, repet: fiti cu mintea deschisa.

Sala a fost aproape plina, iar la final pot spune cu mana pe inima ca s-a aplaudat, si s-a aplaudat din suflet pentru ca am remarcat pe tot parcursul filmului cum in anuminte momente linistea din sala era un semn ca toata lumea era absorbita de tot ceea ce se intampla pe ecran.

Discutiile de dinaintea filmului au fost intersante, dar dupa ce am vazut filmul, chiar as vrea sa mai pot purta o discutie cu Cristian Mungiu si cu actorii. Am sa incerc pe maine sa transcriu o parte din discutiile ce s-au purtat inainte de inceperea filmului, discutii care au generat si asa, fara a vedea filmul, contradictii.

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*