Fizic sau virtual?

E acolo, il poti atinge cand vrei, poti sa vezi totul, poti sa faci ce vrei cu el, sau e departe, trebuie sa ai o conexiune buna de Internet, dupa ce te conectezi, teoretic faci la fel, ce vrei cu el, dar totusi, cum preferi, fizic sau virtual?

Eu unul parca nu as renunta niciodata la fizic, cu siguranta ca imi place sa fie acolo, sa stiu ca nu depind de Internet, mai ales cand e vorba de ceva important si atunci ar fi bine sa fie o conexiune buna de Internet, caci altfel prea ma risc.

Sunt genul de om care imi place sa stiu ca nimeni nu vede, sunt discret, imi place sa am control si sa pot eu sa decid ce si cum, sanu depind de loc de nimeni, sa pot oricand sa fac ce vreau si sa nu trebuiasca sa ma intreb daca sunt plecat pe undeva de au conexiune la Internet pentru a nu pierde nimic.

Asadar, da, sunt o persoana careia ii place sa aiba spatiul de stocare fizic, pe un HDD ce il pot controla, fie el normal, hybrid sau chiar SSD. Un spatiu de stocare virtual, in “Cloud” te face dependent de Internet, sa presupunem ca totusi ai si la aceasta solutie un HDD pe computer, da’ marea majoritate a informatiilor tot vor fi in cloud si tot depinzi de Internet sa le accesezi. La un HDD fizic, ce il pot transporta usor, ce stiu unde este si cum il parolez, ce is sigur ca nu poate fi accesat daca eu nu-l conectez la computer si pe care pot sa pun eu propriile metode de siguranta, un astfel de HDD imi doresc, nu ceva virtual ce poate fi spart, accesat de cine stie unde si care, pe deasupra, e foarte limitat.

Hai sa luam ca si prim criteriu de analiza, pretul: un HDD extern la promotie, de cam 500 GB spatiu e cam 300 lei, si il poti comanda de pe orice magazin online, bani ii dai o data si gata. Solutie cloud care sa ofere acelasi spatiu, nu exista si daca am lua un maxim de 50 GB inmultit cu 10 costul ar fi de cam 29 USD x 10 = 290 USD ~ 1000 lei. Un alt criteriu este accesibilitatea: HDD fizic e oriunde il iei cu tine, cloud, unde ai net, iar de multe ori daca nu ai un net bun, pa acces la fisierele tale. Alt criteriu, portabilitatea: eh, la clound nu ai de carat nimic, asta e fain, da’ la HDD normal, ai de carat de la cateva sute de grame pana la cateva kilograme (daca ai HDD-uri multiple sau de dimensiuni normale in carcase de metal). Pana acum scorul e de 2 la 1 si intentionez sa-l si las asa.

In viitor ma astept ca serviciile cloud sa scada ca si pret, sa creasca ca si fiabilitate si apoi sa vina doar in completarea clasicelor solutii fizice. Ma astept in schimb sa scada pretul la SSD si sa ne trezim si ca vom avea stick-uri tot mai mici si cu capacitati tot mai mari, la preturi tot mai competitive. Asadar, astept ca pretul pentru un HDD SSD de 250-500 GB sa scada pana pe la un 400 lei si atunci am sa-mi fac un mic upgrade la Mac, dar pana atunci am sa raman pe pozitie: HDD-ul clasic, cloud pentru schimb de informatii si cam atat.

M-as astepta ca pe viitor sa fim intradevar mult mai conectati si sa avem posibilitatea sa ne accesam informatiile via cloud, da’ parca nu mi-as incarca toate informatiile mele, poze, filmari, documente, etc. pe un server cloud de unde orice hacker cu ceva talent sa poata sa le copieze. Asa ca pentru mine viitorul inseamna putin conservatorism si as ramane pe pastrarea datelor fizic, la mine pe HDD.

Sper ca nu v-am bagat in ceata cu inceputul, am vrut doar sa va captez putin atentia la aceasta poba pentru Super Blog. Acum ca am terminat-o si pe aceasta, mai am doar cateva si pe saptamana viitoare scap de concurs :D.

Surse foto: 1 si 2

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*