Franta nu mai e libera pentru internauti

Azi a trecut de parlamentul din Franta legea care permite firmelor PRIVATE sa deconecteze de la Internet utilizatorii care sunt prinsi ca downloadeaza muzica fara copyright. Faza ii ca aceasta lege mai are de trecut un hop (sa speram ca nu trece), aprobarea senatului. Deja s-au trezit multi si Internetul vuieste. Daca trece legea vom avea un precedent si la ce politicieni avem in Romania ne vom trezi ca vom fi si noi “taxati” in acest mod in mai putin de 2 saptamani de la oficializarea legii in Franta.

smithwessonmodel1

Ce ne facem? Hai sa ii sprijinim pe francezi.

French Assembly a votat pentru a da industriei de muzica si film puterea de opri accesul la internet a oricarei persoane acuzate de piratarea fisierelor copyrighted. Acest lucru se va face fara a fi ceruta nicio dovada sau decizie judecatoreasca. Furnizorii de servicii internet vor fi notificati direct de catre companiile din industria de muzica si film. Dupa trei notificari, utilizatorii Internet vor fi deconectati pentru un an, timp in care vor continua sa plateasca abonamentele furnizorilor lor.
Este prima data cand un guvern occidental a aplicat aceleasi puteri autoritare celor care se asigura apararea drepturilor copyright ca si pentru terorism, acelea de aplicarea a pedepsei fara dreptul la judecata.
Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca Franta a delegat aceasta putere unui cartel privat si nu autoritatilor civile. O persoana nu trebuie sa fie gasita vinovata de nimic potrivit legilor franceze, ci este nevoie doar de acuzatia Big Entertainment.
Acest vot, care sterge sute de ani de libertate constitutionala, a fost dat la ordinul presedintelui Nicolas Sarkozy.
National Assembley, care este dominat de partidul de dreapta a lui Sarkozy, a votat legea cu 296 de voturi pentru si 233 impotriva, iar masura este inaintata Senatului pentru aprobare.
Legea imputerniceste o agentie de stat cunoscuta sub acronimul Hadopi sa urmareasca si sa pedepseasca pe cei acuzati de trafic ilegal de muzica si filme pe internet. Insa acesti politisti copyright vor actiona la sesizarile furnizorilor de continut, nu a autoritatilor civile. Acestia vor avea putere asupra furnizorilor de Internet pentru trimiterea de scrisori de avertizare si inchiderea accesului la internet.
Deputatul socialist Patrick Bloche, care a votat impotriva acestei legi, a numit-o o “lege de intimidare” considerand-o o situatie “loose-loose pentru artisti si utilizatorii Internet”. Acesta intentioneaza sa solicite Consiliului Constitutional, cea mai inalta autoritate legala din Franta, sa decida asupra constitutionalitatii legii.
De asemenea, legea este in contradictie si cu legislatia Uniunii Europene care prevede ca drepturile de baza ale utilizatorilor Internet nu pot fi ingradite fara un ordin judecatoresc.
Planuri pentru o lege similara in Noua Zeelanda au fost zadarnicite de ample proteste publice la inceputul acestui an. Anglia, Germania si Suedia au hotarat imporiva unor astfel de masuri de ingradire a drepturilor utilizatorilor internet.

Sursa: SmartNews

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*