Mai cititi povesti?

Imi aduc aminte de copilaria mea, cand parintii mei puneau cate o placa cu povestile lui Petre Ispirescu seara, sa adorm. Eu cred ca de aici a inceput si pasiunea mea pentru povesti, pentru carti si pentru citit, pasiunea mea pentru cartile de aventuri, chiar daca sunt Sci-Fi sau Fantasy 😀 .

In ziua de azi copiii si adolescentii nu mai citesc la fel de mult, stau pe Internet, pe tablete, la TV si/sau se joaca pe consolele din ce in ce mai performante si de asta cateodata am impresia ca nu vor mai citi niciodata. Nu ii vad afara, sa se joace, nu ii vad sa bata mingea, nu ii vad in parcuri sa citeasca cum faceam eu si alti tineri din aceeasi generatie cu mine.

Am ascultat de mai mute ori un TED talk despre cum sa stimulezi tinerii sa citeasca mai mult si mi-a venit o idee: as face o librarie ambulanta, care sa mearga din scoala in scoala, care sa aiba carti care sunt acum la moda pentru copiii si adolescentii din ziua de azi. Aceasta librarie ambulanta pe langa faptul ca le ofera gratuit un numar de carti pentru biblioteca scolii, ar fin bine sa ii stimuleze sa citeasca prin implicare copiilor in concursuri si/sau oferindu-le recompense banesti. Aceasta ultima versine a fost intens discutata in diverse medii, si intradevar rezultatele sunt contradictorii, dar pana nu se incearca si la noi in Romania, nu putem sa aflam daca ar functiona sau nu.

As incheia un parteneriat cu Editura ALL, as numi un “Ambasador al cartilor” in fiecare locatie in care s-ar implementa acest proiect pilot si as oferi carti de povesti sau carti de aventuri bibliotecilor din scoli. Imi pare normal ca o data ce copiii si adolescentii prind gustul povestilor, acestia sa isi doreasca sa citeasca tot mai mult, mai ales cand e vorba de o serie ca Oksa Pollock. Prima carte din serie pare chiar interesanta si chiar sunt tentat sa o citesc cand ma intorc in tara, pana ca si titlul cartii e intrigant: Oksa Pollock Vol. 1 – Taramul Invizibil.

Oksa Pollock

Oksa Pollock

Cartile de povesti trebuiesc citite de catre copii, ele au menirea de a le largi orizontul, de a le imbogati vocabularul, iar asta se intampla cel mai usor prin intermediul  cartilor ce spun povesti, nu prin jocuri sau Internet. De aceea eu voi incerca sa vin mereu cu cate o idee care sa ajute promovarea cititului, asa cum am organizat Lecturi Urbane in Arad, asa cum am participat la Schimb de carti, etc. Sunt si voi ramane mereu un pasionat al cititului si al cartilor, indiferent ca acestea sunt carti de povesti, carti de aventuri sau carti pentru copii.

Si da, aceasta este inca o proba pentru Super Blog Spring 2014, dar nu mai sunt asa de multe probe, asa ca rezistati 😀

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*