Nu e frumos, e chiar deranjant!

Acum mai bine de o luna, pe 9 mai. Am postat o fotografie de la Raliul Aradului si ma întrebam daca avem sau nu logo pt. Capitala Culturală EUROPEANA 2021. Era o întrebare legitima din moment ce competiția era inca deschisă.

Sigla Arad 2021

Astăzi … well … Primaria Municipiului Arad a postat pozele cu noul logo, ce a fost ales câștigător, ghiciți care logo? Da, cel deja utilizat cu mai bine de o luna inainte!

Logo Arad 2021

Regret, regret ca am tot spus ca acord o sansa, ca am tot sperat ca vor fi corecti, mai ales cand e vorba de o competitie INTERNATIONALA. Regret ca am sperat ca voi fi ascultat si ca imi va fi cerut ajutorul. Regret astea deoarece vroiam sa ajut, sa fac bine. Regret ca nu sunt acolo sa fi ales pe bune, corect si astfel sa se evite acesta situatie ce a fost generata din dorinta de a “multumi” anumite persoane.

Serios, de ce nu am fost consultati, de ce nu s-a votat de catre noi, aradeni, cei pe care ne va reprezenta acest logo?

Mai are rost sa spun ceva? Mai are rost faptul ca am cunoscuți care au înscris logo-uri si care practic au fost fraieriti.

Serios acum? De ce nu se putea face printr-un vot? De ce nu se putea sa fim corecti? De ce?

Multumesc pentru inca un motiv care sa ma impulsioneze sa devin mai bun, sa ajung undeva si sa arat ca putem fi corecti, cinstiti si ca meritam respect.

Update: Citesc acum in presa cum ca acest logo este unul temporar, si ca pana la sfarsitul anului se va mai organiza un concurs pentru logo-ul definitiv. OK, hai sa ne intelegem: De ce ai organiza atunci un prim concurs? De ce nu anunti ca e un concurs pt. un logo “provizoriu”? De ce oferi un premiu pentru un logo “provizoriu”? S-a incercat un test al apelor pentru un logo deja existent? Oare cum de banii aceea au ramas tot la Asociatie? Aceste intrebari cred ca merita un raspuns. Propun ca pe viitor (mai ales cand se va alege logo-ul “definitiv”) sa se ia in considerare si un vot al cetatenilor Aradului (doar pe noi ne va reprezenta), un vot care sa cantareasca un, sa zicem, 30% din punctajul final. Asa am avea si noi linistea ca am fost ascultati si ca ne reprezinta (intr-o anume masura). Si inchei acest update cu o precizare, dupa ce am scris si publicat articolul, prietenii despre care stiam ca au participat m-au anuntat pe Facebook ca ei au renuntat sa mai participe, motivul: “timp pierdut”.

Update 2: Tot in presa citesc o scuza adusa de organizatorii concursului: “Organizatorul concursului au precizat, vineri, că în regulamentul de concurs nu era stipulat ca lucrarea să nu mai fi fost folosită până în prezent.” – sursa. Zau, atunci revin cu alte intrebari: De ce ai organiza un concurs daca deja ai un logo? De ce vrei sa dai impresia ca nu vrei sa-l pastrezi? De ce vrei sa dai bine ca ai organizat un concurs pt. a justifica un logo deja existent?

18 Comments

ADELA

about 3 years ago

Este ABSOLUT MIZERABIL gestul Primariei Arad + "ASOCIATIA AR 2021" Au avut din start un "preferat" inca din start-ul "competitiei" RUSINE !!! Rusine LAZURCA ! Lazurca SPECIALIST-ul timisorean !

Nuzzu

about 3 years ago

Da, total neprofesionist ce se intampla cu acest logo. Cred ca de la bun inceput s-a gresit, un logo trebuie sa aiba la baza cercetari de piata (calitative dar si cantitative), un logo trebuie sa aiba un brief (iar cateva cuvinte despre "valorile" orasului nu este brief), in procesul de creatie a unui logo trebuie implicati specialisti din mai multe domenii, nu este permis ca pentru un logo de oras sa accepti sa primesti logo-uri de la designeri. Exista sociologi, istorici, artisti plastici, arhitecti etc, care trebuie sa fie implicati intr-un astfel de proiect. Nu am nimic cu designerii (de fapt, ii iubesc) dar este nevoie de abordarea asta interdisciplinara. Citeam undeva si dupa aceea practica mi-a confirmat, ca un logo nu se alege prin vot democratic. Oricat de aiurea ar suna, lucru asta se confirma in practica. Daca supui la vot o sa vezi ca cele mai multe voturi le ia varianta mediocra. Iar, aici, trebuie sa indraznesti, sa rupi gura targului, sa fii altfel. La astea, daca mai adaugi si niste probleme de etica vei avea exact rezulatul de mai sus. Un logo tern, lipsit de semnificatii si pe care sigur nu si-l va tatua nimeni pe brat :)

My Name

about 3 years ago

toate ca toate, dar, DAR chiar nimeni nu observă cum pe dita mai logoul, folosit pentru capitala CULTURALA este dita mai eroarea. Eh, eu înțeleg că tăți știm dară engleză întru absolut dar DAR! candidate city for European Capital of Culture e ca și cum am zice I ran for train. mama lui de articol hotărât! așa cum I ran for THE train tot așa și candidate city for THE Eurpean Capital of Culture.

Adrian din Arad

about 3 years ago

Da, Adela, de aceea am si scris acest articol.

Adrian din Arad

about 3 years ago

@Nuzuu: Nu doresc sa ma pronunt d.p.d.v. al designului, nu e domeniul meu. Pot maxim sa spun ca eu consider ca nu ma reprezinta pe mine. In rest, sa speram ca cel din "etapa" urmatoare va fi unul care sa "dea pe spate" in mod pozitiv pe toata lumea.

Adrian din Arad

about 3 years ago

@My Name: E posibil sa ai dreptate, dar cu gramatica la limba engleza nu sunt specialist, nu am remarcat aceasta eroare.

My Name

about 3 years ago

E okay, sunt eu, cel puțin așa mi se spune că sunt. Oricum, aritcolul hotărât lipsește. Fără "the" sintagma s-ar traduce "Oraș candidat pentru capitală europeană a culturii" ori, în orice sistem lingivistic ce diferențiază între semnul lingvistic folosit pentru [o pisică oarecare] -> pisică/a cat și [o anume pisică] -> pisica/the cat, găsești această dihotomie. Altfel zis e THE European Capital of Culture pentru ca nu e o oarecare capitală, a unui oarecare continent. Bun, aici pot interveni elitiștii și îmi vor zice "Hello, engleza are și articolul Zero, vezi -I went to Paris și nu I went to THE Paris- sau I ate pasta și nu I ate the pasta, d'ohhh!" ei în acest caz îi las pe cei de la BBC să explice " we normally use zero article with plural and uncountable nouns -bbc.com/worldservice". Pa ram pam pam

Adrian din Arad

about 3 years ago

Multumesc de lamuririle suplimentare @My Name. Uite asa mai invat cate ceva :D

Pescarul amator

about 3 years ago

Bine spus ! Din inima cu naduf ! Nu te lasa.

Allia

about 3 years ago

Toate argumentele voastre + faptul ca ... chiar nu au gandit-o pana la capat. (Nu ca as avea pretentii de la "juriu" sa detina competente in domeniul graficii de vre-un fel sau a punerii in practica a unei impresii vizuale.) Sa produci materiale publicitare cu un logo atat de ... pfffffff ... califragilistic este ... scump, daca nu cumva imposibil. Imi doresc din suflet sa vad cine poate produce local umbrela aia personalizata. Nimeni in Arad. In Photoshop "personalizam" orice, insa, in realitate, cu un logo atat de fragil, atat de .... aruncat nu prea sunt posibilitati sa iasa promotionale la pret bun. "Specialistii" care s-au dat cu votul nu au produs un obiect promotional in viata lor. Asa ii invata si pe studentii lor by the way, cat mai colorat, linii cat mai fine, sa nu iasa la nici un printer, sa fie chin daca vrei sa il pui pe un tricou sa nu iasa griurile, sa ocupe doar logo-ul juma' de pagina, nuantele sa fie diferite de la printer la printer, de preferat culori pantone sa ne asiguram ca nu le poate reproduce nimeni. Revin la "Logo-ul" castigator, e fad, sec, nu inspira nimanui nimic, este foarte nasol de pus in aplicare la modul comercial. Daca va deveni "logo" oficial trebuie luat in considerare si faptul ca, nu se vor face cu el doar printuri de mari dimensiuni unde se vor putea vedea detaliile alea ci si alt tip de promotionale, iar, ca exemplu, scuipatura aia pe un breloc, asa va arata, o scuipatura mica rosie.... :D sau cinci scuipaturi multicolore. Cum comenta un cetatean pe aradon "o musca zdrobita de parbriz". Un concurs de genul asta trebuie sa se faca cu mult, mult creier, juriul "specialist" care a ales deja logoul nu au facut, cum zicea NUZZU mai sus, un sondaj real, nu au impus limitari la grafica, sa spuna cetatenilor care se inscriu "nu folositi gradient, nu folositi linii fine"... deh de la cine sa cerem experienta in asa ceva ... sigur nu de la "juriu" si final note ... care-i faza cu donatul banilor :D ... e funny ... parerea mea: "nu sunt bani pentru premiu, nu au fost niciodata, dam premiu' la unu' de-al nost', ala urla-n gura mare ca ii doneaza :D ... we are home free" final, final note, jur Ziceai Adi de votul cetatenilor, cum sa fie ala dragam? Online ? :))))) num'asa in 5 minute pe site-urile ziarelor locale "preferate" va castiga "cine trebuie". Din punctul meu de vedere "concursul" asta e mort fara nici o sansa de resurectie, orice vor face de astazi inainte noi toti vom stii ca e facatura.

Adrian din Arad

about 3 years ago

Bine punctat Allia. Legat de online, exista concursul pe Facebook, acolo se vede clar cine a dat like si nu poti da de 2 ori :D Multumesc @Pescarul amator, le spun caci imi pasa ce se intampla in Arad, e orasul pe care il iubesc.

Capitala

about 3 years ago

arad2021.wordpress.com

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*