O sa ajungem sa platim in credite

Acum titlul poate fi interpretat in doua feluri … adica sa platim in credite luate de la banci … sau intr-o noua moneda … una mondiala …

De unde a doua idee?

Aici … dupa o intreaga discutie … se pare ca guvernul Chinez … vor sa se introduca o moneda mondiala … mai jos un fragment … ma intreb … chiar vom ajunge ca in filmele si cartile Sci-Fi ??? Chiar nu stiu daca ar fi bine … sunt asa … bulversat … imi place ideea … da’ cat ii de viabila … cat ii de utila si ce imbunatateste?

China propune o moneda mondiala

In cadrul summitului G20, China va propune o adevarata revolutie financiara, prin lansarea unei monede internationale de rezerva, stabila si puternica, care sa actioneze in astfel de situatii de criza.

Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Centrale de la Beijing, a postat pe site-ul Bancii Populare a Chinei un material in care prezinta avantajele unei astfel de monede mondiale.

Chinezii au ajuns la concluzia ca este nevoie de un astfel de demers, in conditiile in care isi vad rezervele valutare, evaluate la 2.000 de miliarde de dolari, amenintate de pericolul inflationist.

Moneda ar trebui sa joace rolul drepturilor speciale de tragere (DST), introduse de FMI in 1969, si care sa se raporteze la un cos de mai multe valute.

Ideea nu este una noua, fiind vehiculata si in trecut, inclusiv de economisti celebrii precum John Keynes. Inclusiv rusii au incercat sa propuna rubla ca valuta mondiala, iar presedintele Kazahstanului, a vorbit despre “acmetal”, o moneda sub egida ONU, a carei denumire ar reprezenta o combinatie intre cuvantul grec “acme” (nivelul de varf al unei dezvoltari) si “capital”.

Cum era de asteptat, americanii s-au declarat impotriva unei astfel de propuneri, considerand ca dolarul este poternic, iar criza economica a intrat deja in faza de convalescenta.

Sursa: www.dailybusiness.ro

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*