O saptamana in Polonia

Sa nu credeti ca am disparut, dar s-au strans multe lucruri deodata si nu am ajuns sa public acest articol, desi scriu la el de 1 saptamana.

Anul acesta am fost pe drumuri de la inceput, inca din prima zi cand am fost pana la cetatea de la Siria, nu a trecut o luna (de parca ar fi fost foarte multe) fara ca eu sa nu fi fost plecat undeva.

Ce a insemnat un drum de Polonia pe ninsorile care au blocat jumatate de tara (sau toata tara)? Nu pot decat sa spun cat de mare este diferenta intre o tara pregatita si una nepregatita pentru ninsori. Daca drumul pana la Nadlac a fost asa:

Nadlac este un oras, (oras, nu localitate mica sau sat) fara urma de utilaj pe un drum European (zapada de 15 cm pe sosea, batatorita), la fel si in Ungaria, am dat intr-o vama maghiara la fel de necuratata si un drum pana la Mako doar cu ceva mai curat decat cel pana la Nadlac. In schimb pe autostrada totul a fost foarte bine curatat. Asadar atat Romania cat si o parte din Ungaria nu au fost de loc pregatite pentru ninsori, spre deosebire de Cehia si Polonia.

Drumul pana in Polonia, mai exact Jelenia Gora a fost lung, fara peripetii si foarte placut mai ales ca am fost insotit de J. R. R. Tolkien cu LOTR in format audiobook :D. Pot spune ca atat in Cehia cat si in Polonia drumurile au fost curatate exemplar. Loc suficient sa treaca 2 masini si jumatate (aproape tot drumul curatat), chiar si in zona muntoasa, mai ales ca era ultima zi de weekend la ski.

O data ajuns si cazat in Jelenia Gora, am spus ca merita sa dau un prim tur nocturn in jurul hotelului sa ma familiarizez cu locatia, imprejurimile si potentialele locuri de vazut. Tin sa va spun atat: centrul vechi este renovat si intretinut atat de bine incat iti face placere sa te plimbi si sa admiri fiecare cladire in parte. Drept urmare am programat plimbari pentru zilele urmatoare, mai ales datorita faptului ca era o temperatura extrem de scazuta -22 sau -27 grade Celsius.

Din pacate scopul calatoriei nu a fost unul turistic, un training de 4 zile a fost scopul, dar am avut la dispozitie totusi dupa curs am avut timp, in fiecare zi, sa explorez putin orasul. Dupa cum spuneam, centrul vechi este extrem de bine renovat, intretinut si exploatat. La parterul fiecarei cladiri era cel putin un magazin. Nu am vazut de loc in centrul vechi haine second hand, cazinouri sau sali de joc, shaormerii. In schimb erau multe magazine mici, cu produse locale, handmade, restaurante, magazine universale, librarii, etc. Oricum, totul era frumo, finisat in stilul cladirii, fara diferente de culori, nivel de tencuiala, gresie/faianta la parter si tencuiala la etajele superioare si alte lucruri de acest gen.

Ce e interesant legat de Jelenia Gora este Primaria, care a fost mentionata in scrieri inca din 1361. Cladirea de acum a fost construita in secolul 17 si a fost construita in still baroc, la fel ca si piata principala. Cladirile din piata principala au la parter arcade si se spune ca fiecare arcada este construita de cate o ghilda din cele prezente in oras. In piata se mai gaseste o statuie a lui Neptun care a fost amplasata acolo pur decorativ, ne avand nici o semnificatie, dar fiind acolo de cateva sute de ani a devenit un fel de simbol al orasului.

Langa o biserica (Sfanta Maria?), fost bastion si punct de importanta strategica, se gasesc portile de taxare. Acestea sunt in stil baroc cu emblemele localitatii, ale Poloniei si ale ducelui care a infiintat orasul in 1108. Din istorie mai mentionez faptul ca localitatea a trecut de la nemti la polonezi in timpul razboiaielor si dupa, fiind un fel de moneda de schimb sau negociere intre cele doua tari. Daca nu cunosti poloneza ar fi bine sa cunosti germana, caci engleza este vorbita foarte putin in Jelenia Gora.

Din istoria localitatii mai mentionez faptul ca a fost intemeiata in 1108 de catre un baron/duce Polonez care a dorit sa aiba un fort si un punct de aparare/atac contra Cehiei. Ulterior in urma razboaielor mondiale localitatea a fost si a Germanilor iar in perioada imperiului Austro-Ungar a fost sub ocupatie Austriaca, astfel explicandu-se si afinitatea localnicilor pentru limba germana.

As recomanda un drum in Jelenia Gora daca ajungeti si in Praga, distanta dintre cele doua fiind de doar 130 km, prin munti, pe drumuri cu peisaje mirifice. Cel mai bine e sa faci o vizita vara, iarna fiind foarte frig (-22 pana la -30 grade).

Mai departe gasiti aici albumul foto cu imaginile din excursie.

4 Comments

Cristina

about 5 years ago

Da, Polonia are orase absolut superbe! Sper sa pot pregati un itinerar pe acolo cat de curand. ps: ce fain ca mergi la training-uri pe afara :)

Amalia

about 5 years ago

Poza lui Neptun e superba!

Adrian din Arad

about 5 years ago

@Cristina: E fain, da, dar sunt si dezavantaje, unul mare fiind de exemplu faptul ca nu stii cand si cum te trimite, te trezesti doar ca se spune ca in sapt. cutare esti acolo si mergi cu masina. In rest e chiar fain :D @Amalia: aia am furat-o de pe un site de al lor :D era plina de zapada cand am fost eu si nu arata prea bine.

Cristina

about 5 years ago

@Adrian: si eu m-am ales cu delegatie pentru o sapt in martie dar macar am aflat din timp :)) plus, it's actually fun :))

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*