This domain has recently been listed in the marketplace. Please click here to inquire.

spamcheckr.com

Orson Scott Card sau Asimov?

Stateam si citeam … Umbra lui Ender (parte din Saga lui Ender) scrisa de Orson Scott Card si ma gandeam … comparativ cu Asimov, Card nu a adus noutati in ceea ce priveste thenologiile … el a dezvoltat ideea de mobilitate si conectare cu inteligenta artificala sau cu reteaua, prin modul in care Ender, ulterior Peter a comunicat cu Jane.

Asimov a fost prima persoana care s-a gandit la un calculator portabil, ce puta sa fie si o tableta in 1951 in Fundatia, in 1961 Stanislaw Lem in Intoarcerea din stele a mentionat carti digitale ce puteau fi inscrise pe cristale si ce puteau fi citite prin touchscreen-uri pe diverse tablete, iar in 1974 in cartea “The Mote in God’s Eye” Larry Niven si Jerry Pournelle au descris pentru prima data un gadget care este cel mai asemanator cu actualele tablete sau PDA-uri. Astfel … in negura timpului prima tableta as spune ca a fost descrisa simplist de Asimov in Fundatia … dar hei … pana la Star Trek si tricorder mai e cale lunga … iar tricorderul este de fapt un senzor care facea analize si nu era nici pe departe un computer portabil sau tableta :D.

M-am gandit: cum ar fi daca Ender ar fi avut la scoala o tableta si nu s-ar fi jucat pe calculatorul din camera sa jocuri … ci daca ar fi avut un Asus Eee Transformer sau Slider … ehhh … altfel ar fi stat lucrurile 😀 in loc sa se joace in camera sa pe calculator s-ar fi jucat si pe holuri :D.

Dar acum … daca ar fi sa ii dau o utilitate unei tablete Asus Eee Transformer sau Slider in mana lui Ender ar fi in cartea Vorbitor in Numele Mortilor cand Ender se informa despre fiecare individ pentru care spunea povestea vietii, si l-as vedea cu o tableta notand tot ce spun cei de la care asculta, cautand informatii despre persoana pentru care urma sa ii spuna povestea, ba chiar l-as vedea folosindu-se de tableta in a citi notitele si in a se mentine pe firul povestii.

Pana la urma … in multe filme si carti am putea sa punem o tableta personajelor si ar fi la fel povestea fara sa apara schimbari mari.

Cum tot vorbesc … si scriu … si anunt … particip la Super Blog 2011 si asta este inca o proba acolo … si imi pare ceva realizabil 😀 mai ales ca acum se lucreaza la ecranizarea cartii Jocul lui Ender … si nu m-ar surprinde sa apara acolo o tableta.

Pana la urma … raspunsul la intrebarea din titlu este: Asimov a fost deschizator de drumuri si un geniu al SF-ului … il apreciez de 100 de ori mai mult ca pe Orson Scott Card … desi Saga lui Ender imi place mult 😀

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*