Renovare si kitsch-ul in arhitectura

Stateam in usa de la intrarea in Centru de Educatie Incluziva la Salut Arad si priveam pe strada … privirea mi-a cazut fix pe un detaliu arhitectural ce este complet nepotrivit pe o cladire recent renovata sau construita …

Sunt multi care au case vechi si nu le pot intretine si asa se distrug cladiri de patrimoniu, bijuterii arhitecturale, cladiri deosebite … si sunt multi care au bani si nu au o idee asupra felului in care o cladire trebuie renovata, intretinuta si sau construita. De aceea e un adevarat haos in ceea ce inseamna renovarile cladirilor.

Revenind … peste drum este o casa galbena, relativ nou renovata si care e clar ca a fost o cladire veche care a fost renovata fara cap … de ce? Pentru ca din tot ce a fost cladirea veche s-a pastrat un ornament sau a fost pus un ornament asemantor cu unul original … dar care denota kitch-ul in arhitectura … nu stiu daca a consultat un arhitect sau nu inainte de renovare/constructie si asta este o greseala enorma.

Daca ai bani, vrei sa renovezi o cladire veche intr-o zona buna din Arad pe care ai cumparat-o cu bani multi sau putini … well … vorbesti cu un arhitect, te interesezi de istoria cladirii, cauti in arhiva fotografii, planuri, etc. si faci o renovare ca la carte, asta daca ai bani, daca nu ai bani … well … exista multe solutii iar daca nu crezi ca ai solutii bune, macar incearca sa pastrezi originalul, sa mentii ceea ce a fost cladirea cand ai cumparat-o.

So … pana la urma … renovarea este importanta sau nu? Eu consider ca renovarea trebuie sa tina seama foarte mult de istoria si cladirea propriu zisa … si nu de felul in care crezi tu ca trebuie sau vrei tu ca vrea sa arate cladirea, daca intradevar vrei sa ai o cladire cum vrei tu, construieste ce doresti … da’ nu te apuca sa schimbi o cladire care a fost construita de un arhitect pe vremuri, pastreaza istoria, pastreaza ce este vechi atat timp cat nu iti dauneaza …

Am tot vorbit de cladirea ce mi-a atras privirea, acum e vremea sa o vedeti:

Atentie la capul de deasupra usii … banda de imitatie de caramida de la nivelul solului … si ferestrele care au pastrat doar o mica parte din original, pozitia, dimensiunea si parte de deasupra a ferestrei, acolo era un ornament, dar care sigur nu a mai fost repozitionat.

Daca voi avea timp, nervi si rabdarea necesara am sa incerc sa gasesc o fotografie mai veche a cladirii pentru a face o comparatie … asta ar merita … sa aratam cum trebuie facuta o renovare ca la carte si astfel poate ajuntem sa pastram ce e frumos si sa avem si noi un oras care sa atraga turisti asa cum sunt o multime de orase in Europa, orase ce le vizitam la randul ca si turisti si ne plac cladirile frumoase, le fotografiem si le admiram … hai sa facem un mic efort (cat tine de noi) si sa reusim sa pastram istoria si cladirile asa cum au fost ele menite sa arate.

Disclamer :D: articolul l-am scris in timp ce se tineau prezentari, se discuta si aveam si eu interventii la Salut Arad :D.

3 Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*