Stiluri arhitecturale – stilul roman

Astazi vreau sa reiau subiectul stilurilor arhitecturale si am sa descriu putin stilul roman. Se stie bine ca romanii au facut o serie de descoperiri tehnologice importante, printre acestea, cele de natura arhitecturala, mentionez cateva exemple: arcele, betonul si cupola. Aceste descoperiri au permis construirea unor cladiri mai mari, mai complexe decat cele construite in stilul grecesc. Folosirea arcelor a permis dezvoltarea decoratiilor, mai ales in cazul arcelor ce fac parte dintr-un sistem de coloane cu antablament (aici gasiti mai multe despre antablament). Aceste decoratii s-au imbogatit atat la nivelul tavanelor cat si pe pereti. Multi critici considera ca aceste exagerari ale arhitecturii romane au fost un simbol al decadentei si declinului Imperiului Roman.

Arhitectura romana a templelor avea multe in comun cu cea greceasca, totusi arhitectura romana avea un stil mai ornamentat si mai complicat. Ca si caracteristici comune gasim: porticul proeminent, folosirea ordinelor (in principal cel ionic) sau folosirea podiumului in trepte.

Arcul, o caracteristica esentiala in arhitectura romana, a aparut din dorinta de a pastra sistemul trilitic cu coloane ce sustin un buiandrug, cu toate ca arcul este cel ce sustine intreaga greutate a structurii. Un exemplu bine cunoscut este Colosseumul. O alta utilizare importanta a arcelor a fost aceea de structura de rezistenta pentru poduri si apeducte ce alimentau orasele romane.

Astfel de apeducte se mai pot observa si in ziua de azi in diverse parti ale Europei (Italia, Franta, Spania, etc.) si stau marturie a rezistentei acestui tip de structura. De retinut este faptul ca si arcul a fost adoptat tot din arhitectura greceasca, atat doar ca romanii au imbunatatit si au utilizat arcul la o scara mult mai larga. Arcele au fost folosite, datorita rezistentei si a sarcinii mari ce o pot suporta, si in constructia de amfiteatre sau teatre.

O alta caracteristica importanta este cupola din beton. Un exemplu foarte bun este cupola semisferica a Panteonului din Roma (Panteonul fiind un templu al tuturor zeilor romani), iar dimensiunea acestuia a fost intrecuta doar in timpul Renasterii. Panteonul din Roma a fost transformat ulterior in biserica, la inceputul sec. VII. Domul era gasit preponderent in spatii publice largi de genul bailor publice sau basilicilor.

Stilul roman tarziu se remarca prin creerea de ansamble palat-templu, un exemplu bun fiind gasit in Split, Croatia. Totodata arhitectura romana este recunoscuta si datorita constructiilor domestice, basilici si bai publice, toate fiind bogat ornamentate. Un lucru important de remarcat este faptul ca structurile de locuinte era extrem de bine gandite, avand ca si facilitati apa curenta, incalzire in pardoseala si sistem de canalizare.

Incalzirea in pardoseala, numita si hypocaust (hypo=sub caust=ars, ambele din graca veche), a fost o metoda utilizata in casele romane si ea a fost atribuita lui Lucius Sergius Orata, negustor si inginer in hidraulica (dar nu este inca confirmata pe deplin) de catre arhitectul Vitruvius. Despre Orata se stie ca obisnuia sa cumpere vile romane, sa amenajeze hypocaust sau bai incalzite pe baza acestui sitem, ulterior le revindea.

Materialele utilizate au fost variate: de la caramizi, beton si marmura, aceasta din urma fiind utilizata in special pentru cladirile importante ca de exemplu in temple.

Stilul arhitectural roman a avut un impact major asupra arhitecturii in general si este inca prezent, sub diferite forme, in cladirile impunatoare ca de exemplu: banci, cladiri ale guvernului (exemple fiind prezente in special in Washington), cladiri de birouri, etc. Faptul ca romanii au utilizat si perfectionat utilizarea domului si a arcelor, a permis ca stilul roman si elemente din acest stil sa ramana prezente chiar si in stiluri arhitecturale moderne.

Surse: Wikipedia si Carol Davidson Cragoe – Ghid de Arhitectura.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*