Supravietuim?

Fiind foarte mult pe drumuri, se intampla sa cad pe ganduri si sa rasucesc diverse idei pe toate fetele. Intr-o calatorie, de curand, am analizat astfel o idee care nu cred ca pe multi oameni ii atrage sau intereseaza: am supravietui noi ca si civilizatie?

Umanitatea, ca si civilizatie, a evoluat in ultimii 10.000 de ani intr-un ritm exponential, am ajuns de la pesteri sa locuim in zgarie nori, sa comunicam aproape instant in orice colt al lumii, am ajuns pe Luna, am trimis roboti pe Marte, ne uitam la stele atat cu ochiul liber cat si cu telescoape extrem de performante, ascultam undele radio ce sosesc din spatiu, etc.

Avem dorinta de a cunoaste cat mai multe despre noi, planetele din sistemul nostru solar, galaxia si universul, dar cu toate astea, ne ucidem intre noi, ne certam asupra religiilor, teritoriilor tarilor, asupra fapului ca femeile nu sunt egale cu barbatii, ca bogatii au mai multe drepturi ca saracii, etc. De ce nu gandim pe termen indelungat? De ce ne agatam prea mult in “carpe diem”?

Cracked Planet
Imaginea.

Sunt multi parinti care spun ca nu ar vrea ca ai lor copii sa traiasca intr-o lume poluata, dar aceeasi parinti conduc masini ce polueaza de 10 ori mai mult decat mersul pe bicicleta sau folosirea miloacelor de transport in comun. Recunoasteti, suntem cam ipocriti cand vine vorba de viitor, de ce am face pt. copii nostri dar cu toate astea, nu evoluam in directia aceasta.

Ne luptam pentru resusrele naturale ale planetei, facem rezerve, s.a.m.d. dar nu ne obosim sa facem cu adevarat acel efort care sa faca diferenta si sa ne duca intr-o era in care sa nu ajungem sa epuizam aceste resurse.

Statele, tarile, institutiile, toate acestea ar trebui sa ne ajute pe noi, oamenii, sa traim mai bine, sa avem un viitor mai bun pentru familiile noastre, chiar se intampla asta?

Va spun sincer, am impresia ca daca nu vom incepe sa facem pasi seriosi spre directia globalizarii, spre directia unei paci mondiale, a unui echilibru al puterii cat mai bun, riscam ca in maxim 1.000 ani sa fim in pragul extinctiei, sau cine stie, sa distrugem complet planeta.

Arrival of a new planet
Imaginea.

Imi este teama de faptul ca daca nu se incep studii si nu se cauta solutii pentru a coloniza alte planete, omenirea se va autodistruge in cateva milenii. Exista oare sanse sa o salvam? Suntem in stare sa ne unim ca si umanitate si sa ducem la bun sfarsit asa o provocare? Suntem sortiti extinctiei sau distrugerii? Supravietuim?

2 Comments

Diana

about 3 years ago

Chiar azi noapte am avut o discutie cu cineva pe tema asta, umanitate - univers - evolutie. Deci, yeeey! Nu esti singurul aradean care isi pune intrebari existentiale. Nicio speranta pentru supravietuirea umanitatii pe Terra ? Eu cred ca sunt sanse. :)

Adrian din Arad

about 3 years ago

Si eu sunt optimist si sper ca la un moment dat liderii intregii umanitati vor lua masurile ce se impun pt. supravietuirea civilizatiei daca nu a intregii planete.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*