Vizită în Hunedoara – prima parte

Stau în fața laptopului și încerc să îmi organizez gândurile legate de excursia în Hunedoara din sfârșitul de săptămână ce tocmai a trecut.

Se face că am fost invitat să particip la ediția de anul acesta a evenimentului „Vizită în Hunedoara”, și pot spune că eram curios să particip la o vizită de acest gen, așa cum am văzut că se tot duc mulți bloggeri. Ei, de data aceasta am avut și eu plăcerea să accept invitația și să mă bucur de ceea ce însemnă o vizită într-un oraș pe care de obicei doar îl tranzitez.

Joi seara am purces la drum și undeva la ora 22 am ajuns la destinație, ne asteptau câteva pizza, beri și voie bună. După povești și reînodarea prieteniilor, bineînțeles și după câteva beri, socializarea aferentă la terasa Sara, ne-am pregătit de prima zi, cea de vineri care se anunța a fi una extrem de interesantă, cel puțin pentru mine.

Câmp din Hunedoara

Supriza plăcută a venit de dimineață când vremea buna ne-a surâs și ne-a însoțit pe parcursul întregii zile. După un drum de 20 km, din Hunedoara, am ajuns în satul Peșteana, acolo unde am descoperit una din cele mai noi fabrici de produse lactate, cea a Fermelor Ado.

Fabrica de lactate

Nu am să intru în detalii legate de programul pregătit ci am să vă împărtășesc din lucrurile care mi-au atras atenția.

În halate

Pe întreg parcursul vizitei a trebuit să ținem seama de regulile interne legate de îmbracăminte, interacțiunea cu animalele, etc. E și normal, e vorba de produse alimentare, iar cu siguranța și calitatea acestora nu te poți juca.

Animăluțe

Am vizitat grajdurile, stația de muls, am văzut o mulțime de vaci, vițelușe și doar un taur (norocosul 😀 ).

Stația de muls

Taurul

Ce m-a impresionat este modul în care animalele sunt îngrijite, faptul că au pedometre prinse de picioare. Sunt analizate și înregistrate atât calitatea (mai mult), cât și cantitatea de lapte produs. Văcuțele sunt puse la dietă dacă greutatea lor e peste un anumit prag, asculta muzică de calitate, de la clasică la ambientală, sunt îngrijite și se are în vedere asigurarea unui mediu lipsit de stres, mai puțin când o trupa de vreo 20 bloggeri au venit în vizită.

Văcuțe cu pedometre

Boxă

La Ferma Ado am descoperit faptul că există oameni extrem de pasionați de ceea ce fac. Am aflat de exemplu, că există mai multe rase speciale pentru producția de lapte dar că e bine ca acestea să fie modificate prin încrucisări și cu rase de carne pentru a crește rezistența vacilor la diverse condiții de trai.

Ce mi-a plăcut mult a fost entuziasmul cu care ne-au fost prezentate văcuțele ”comoară”, văcuțe care au fost obținute de către cei de la Fermele Ado prin încrucișări atent făcute.

Văcuțe

Gata, trec la partea mea preferată: lactatele.

Am degustat din toate produsele pe care cei de la Fermele Ado le produc, de la chefir la mozzarella, trecând prin lapte, iaurt și telemea. Da, un rai pentru pasionații de lactate (io, io, io-s pasionat!), un loc în care dacă ai ocazia poți savura toate delicatesele proaspete.

Degustare

Farfuria mea

Am aflat informații importante, producătorii sunt obligați prin lege să specifice daca au adaos de lapte praf în produsele lor, lucru care nu e deloc sănătos.

Produsele fără adaos

Imi pare rău că nu am ajuns să vizitez și fabrica unde se procesează laptele și unde se produc toate brânzeturile, dar din motive de securitate a produselor era imposibil să vizităm 20 de oameni fabrica, le dădem peste cap normele 😀 .

Vreau să vă expun și ceva cifre: 2,5 milioane de Euro investitie în fabrica de produse lactate, peste 200 de vaci fericite, un taur (fericit și norocos 😀 ), peste 500 hectare de teren proprietate și în arendă, și o investiție totală de peste 10 milioane de Euro.

Cel mai mare regret este acela că produsele Fermelor Ado sunt distribuite (momentan) doar în județul Hunedoara, dar există planuri de extindere și în județele învecinate (haideți către Arad, aveți deja un client fidel 🙂 ).

Urmează cât de curand partea a doua cu povești despre legume, plăcinte, drumuri prin Hațeg și Hunedoara.

LE: Să nu uit, Fabricat în Hunedoara este un proiect organizat de Denisa Bârgău, Sebastian Bârgău şi Călin Bobora, este sponsorizat de Carpatcement şi Fermele ADO, având şi următorii parteneri: Sara Cafe și Pizzeria Napoli.

Sponsori si parteneri

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*