Yosemite si iOS 8, scurt review

Acum o saptamana Apple a avut un eveniment in care au prezentat noi produse si au anuntat lansarea iOS 8.1 in data de 20 oct.

Ei dupa ce acum aprox. o sapt. am instalat Yosemite si de atunci ma tot chinui sa il aduc la forma si setarile care le vreau. Care sunt micile bube? Ei unele sunt subiective, altele … va las pe voi sa decideti.

Prima chestie care e enervanta, dar enervanta rau, pentru mine: in Safari nu mai ai adresa completa a site-ului afisata, trebuie sa dai click pe adresa ca sa vezi URL-ul. E adevarat, nu am cautat inca in setari sa vad daca exista o optiune pentru a modifica asta.

Adresa Safari

Adresa completa Safari

Daca tot sunt la Safari, ma mai deranjeaza tab-urile, eu folosesc multe, dar multe (uneori pana la 40) tab-uri in aceeasi fereastra. Ei, ce ma deranjeaza acum? Faptul ca se aglomereaza toate langa cel activ si trebuie sa tot dai click pe cele adunate ca sa ajungi la cel ce te intereseaza.

Performanta lasa de dorit la Yosemite, da, si doare asta 🙁 De ce? Pai de multe ori se intampla ca atunci cand trezesc Mac-ul meu din sleep ii ia prea mult timp sa se activeze si sa pot introduce parola. Iar uneori dupa ce s-a logat astept 1-2 minute pana sa pot folosi aplicatiile deschise 🙁 Serios, sper ca asta e doar un bug care va fi remediat la primul update.

In rest, Yosemite chiar isi face treaba bine cand vine vorba de Handoff si Continuity. Am vorbit si de pe laptop via telefonul meu, mesajele (si SMS-urile dupa ce am instalat iOS 8.1) se sincronizeaza cu Messages si pot raspunde usor, fara sa mai butonez pe telefon.

In rest, Spotlight a dat ceva erori la inceput, dar nu am observat ca nu era indexat hard-disk-ul cand l-am folosit. In rest acum vad ca isi face treaba cam la fel ca si pana acum, cu mentiunea ca foloseste Bing in loc de Google cand vine vorba de cautari online.

Erori Spotlight

Cautare prin Bing

Bun, acum sa trec la iOS 8. Pe iPhone-ul meu 5 merge de rupe, nu simt lag, efectele sunt cursive, nu se blocheaza (desi am unele aplicatii care mai crapa, din cine stie ce motive, unul principal fiind acela ca nu sunt aduse la zi si inca sunt optimizate pt. iOS 7 sau poate chiar si iOS 6).

Handoff si Continuity merg si ele perfect pe iOS 8, asa cum te-ai astepta.

Acum stau si ma gandesc ce ar fi de comentat legat de iOS 8 pe un iPhone 5 si nu imi vine in minte decat faptul ca inca nu am incercat AirDrop. Pardon, am incercat sa trimit de pe laptop pe tel. si a mers, la a doua incercare. Invers inca nu am incercat, asa ca o sa incerc si va dau semn dupa.

Dictate e o optiune geniala inclusa in iOS 8 inca de la inceput si care functioneaza aproape perfect in limba Romana, adica chiar stie sa scrie bine, sa puna cratima si sa foloseasca diacriticele corect.

Autocorrect-ul este ceva mai bun fata de cel din iOS 7, dar inca are tendinta de a pune litere mari la unele cuvinte pe care le corecteaza, dar per total este bun, aproape de unde trebuie sa fie.

Predictive text pentru limba engleza este ciudat, nu ma pot obisnui cu el si nu imi pare a fi mai eficient, mai rapid decat sa tastez eu direct (asta si poate de aceea ca folosesc mult telefonul si totodata scriu cu doua degete 😀 ).

Tastaturile “third party” sunt funny, destul de utile si totodata enervant ca mod de instalare: descarci tastatura si apoi o activezi din settings. Daca ulterior stergi aplicatia cu numele tastaturii, pufff, dispare si tastatura, adica trebuie sa o pastrezi undeva (de preferat se pare ca ar fi un folder pt. tastaturi, dar nu e de loc estetic, cel putin pt. mine).

Asadar, in acest moment sunt multumit, chiar foarte multumit de iOS 8 si semi-multumit de Yosemite. Handoff si Continuity merg perfect, cum te-ai astepta si chiar sunt utile, nu doar o fita.

2 Comments

Ionut

about 3 years ago

Super fain review, bravo!

Adrian din Arad

about 3 years ago

Multumesc, sper sa iti fie de folos :D

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*