Arad Capitala Culturala 2021 – avem sanse?

Azi am ramas surprins de o stire ce mi-a ajuns la urechi: Teo Milea, aradean la origine, sustine Timisoara in cursa pentru Capitala Culturala 2021.

Drept urmare am comparat rapid paginile de Facebook a celor doua candidate. Ce pot spune altceva decat faptul ca diferentele sunt sensibile: in primul rand Timisoara are pagina plina de sustinatori, evenimente si mandria ca sunt in competitie pentru asa un titlu. In contrast, Aradul are pagina plina de stiri in care ne felicita X si Y pentru ca ne-am inscris in competitie, fotografii si articole de la conferinta de acum 2 zile.

Screen Shot 2014-03-07 at 01.48.23

Screen Shot 2014-03-07 at 01.48.13

Daca eu as face parte din echipa de evaluare as fi tentat sa punctez suplimentar Timisoara.

Timisoara are o strategie, au un logo, au afise in toata Timisoara, iar daca caut bine prin arhiva mea de fotografii voi gasi chiar si poze cu reclamele facute in Arad, la Podgoria, inca din vara trecuta la candidatura lor. Timisoara are in aeroport un baner mare in care anunta toti cei ce sosesc de candidatura, la noi, pustiu.

Screen Shot 2014-03-07 at 01.59.37

Da, stiu ca nu e bine sa critic, nu e frumos, dar sincer, consider ca daca in urmatoarea luna nu se vor produce schimbari majore in strategia noastra, in felul in care ne prezentam, vom ramane de caruta si singurul lucru cu ce ne vom alege din aceasta competitie va fi vesnicul: “lasa, macar am incercat si noi”.

Aradul trebuie, TREBUIE, sa se trezeasca si sa nu se mai multumeasca cu chestii marunte. Aradul trebuie sa tinteasca cel mai sus si trebuie ca toti aradenii sa ne implicam in a creste si trebuie ca toti sa depunem eforturi serioase daca vrem sa avem sanse reale. Ma bucur ca avem asociatia pentru ACC2021 dar intrebarea mea este: daca aceasta asociatie are cu adevarat libertatea de a face ce trebuie, bine, cu dedicatie si daca intradevar se va pune osul la treaba?

Nu am participat la conferinta (mai trebuie sa si muncesc ca nu merge altfel) si daca era organizata intr-un sfarsit de saptamana cu siguranta ca as fi fost prezent, dar cu toate astea, informatiile ce mi-au parvenit de la oameni cu care colaborez in cadrul diferitelor proiecte ce le derulez au fost prezenti au fost surprinzatoare, din pacate, negativ. Oamenii care au vorbit au oferit multe informatii utile, dar se pare ca cei ce se presupune ca se vor implica au cam fost pe langa. Totusi am sa astept o luna inainte sa ma agit mai mult si sper ca intr-o luna am sa vad o reorientare a strategiei si o revitalizare a dorintei noastre de a castiga, nu doar de a participa.

Suntem intr-o competitie europeana de cel mai inalt nivel, nu ne permitem sa spunem: bine ca macar am participat. NU! Trebuie sa castigam, daca din start pornim cu ideea ca nu castigam, putem la fel de bine sa renuntam complet la competitie si sa ne reorientam energia si banii spre a dezvolta cu adevarat cultura. Nu ne putem permite inca o treaba facuta cu jumatate de masura, suntem in pozitia de totul sau nimic.

Cred ca pentru aceasta competitie e nevoie de multi, foarte multi oameni pasionati de Arad, oameni care sa iubeasca orasul, care sa fie dispusi sa lucreze la acest proiect cu pasiune, pasiune pura si fara interese economice. Din acest proiect nu trebuie sa iesim mai bogati financiar, trebuie sa iesim mai bogati sufleteste, cultural si eventual profesional. Eu as face recrutarile si as oferi pozitii superioare unor oameni de acest fel, oameni pasionati care ar face totul pentru oras, indiferent de renumeratie. Pasiunea trebuie sa ne impinga in aceasta competitie.

Daca cumva se intampla ca cineva din asociatia ce doreste sa promoveze ACC2021 ma va contacta, eu sunt disponibil in a ma implica in proiect, dar tin sa spun din start: eu nu voi accepta ca cineva sa-mi spuna cu cine sa lucrez, cu ce firme, etc. daca e sa ma implic o voi face pentru a castiga si nu de dragul de a avea activitate. Asadar, imi ofer o parte din timpul meu liber deoarece sunt dispus in a ma implica.

Pana atunci, eu unul voi continua cu proiectele ce le am in curs (ChatBox, Mandru ca-s Aradean, etc.) si voi continua sa pormovez la fel de mult orasul meu. Si da, iubesc Aradul si pot spune sincer ca sunt “Mandru ca-s Aradean” 😉 (si sa fie clar, asa cum am mai declarat, Mandru ca-s Aradean si tot ce tine de ARAD – Arhitectura/Responsabilitate/Apartenenta/Dăruire, e un proiect independent, fara afinitati politice si/sau alt fel de legături cu vreun proiect, instituție sau organizație).

4 Comments

Mihnea Iuga

about 3 years ago

Adrian, daca ai idei de activitati, te pun in legatura cu o persoana (PR) de pe-acolo; asta daca vrei neaparat sa faci ceva in sensul naiv (?) in care ai scris tot articoul. Totusi, nu inteleg de ce nu e evident si pentru tine, pentru ca este evident de la o posta (chiar si ea de facebook ;) ) ca ideea de Arad Capitala Culturala Europeana e realizata pentru risipirea banului public (te uiti doar la cine sunt `entitatile` prezente de la inceput in Asociatia ACC(E)2021; si apoi toata propaganda din jurul lansarii despre care am scris la momentul respectiv). P.S. Zi chestia cu independenta de „alt fel de legături cu vreun proiect, instituție sau organizație” si lui Cluti :D sau cine mai promoveaza pe facebook tocmai neindependenta pe care o clamezi :D

Adrian din Arad

about 3 years ago

Sunt de acord, trebuie sa avem grija cum se cheltuie banul public. Spun asta caci sunt satul de "lasa ca si altu' fura, asta măcar ii satul". Da, am spus mereu ca e frumos sa fie transparentă în tot ce se face in Arad si nu numai. Legat de PS-ul tau: Cine e Cluti? Si ha? Chiar nu înțeleg la ce te referi.

Mihnea Iuga

about 3 years ago

Stai ca m-ai confuzat: vrei sa te implici ca sa mai fure si altii? ;) Sau tocmai dimpotriva, fiind acolo o sa se risipeasca mai putin pe activitati inutile, pentru ca o sa propui tu directii mai ... productive? (Si ele chiar o sa fie puse in practica.) Si daca nu este frumos ca nu e transparenta, tu implicandu-te, nu devii si tu mai putin frumos? Just asking. P.S. despre P.S. Cum nu stii? Parca erai informat; din 3 surse scriai ca ti se dezvaluiesc minciuni pe care le-ai luat drept adevar? :D O sa-ti trimit print-screen-uri edificatoare + contactul acela al PR-ului. Bafta!

Adrian din Arad

about 3 years ago

Mihnea, se vede ca nu ma cunosti inca suficient de bine incat sa realizezi faptul ca eu m-as implica pentru a creste transparenta si pt. a impiedica pe altii sa fure. PS: Cu PS-urile ma dau batut caci nu stiu unde bati si de ce.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*