Bune si rele

Azi am stat si am cugetat asupra lucrurilor ce se intampla acum in tara, atat bune cat si rele. Avem o tara frumoasa, oameni inteligenti, posibilitatea de a deveni o putere in agricultura din Europa, sansa sa dezvoltam si sa exportam “creiere”, artisti minunati, oameni de cultura, chiar si premianti Nobel, dar parca nu recunoastem si nu o privim ca fiind frumoasa. O exploatam: distrugem paduri, lasam in paragina de la ogoare la livezi, stricam si daramam monumente, cladiri vechi simbolice, se fura capace de la canalizare, ne plangem continuu ca politicienii nu fac treaba, etc.

Mai deunazi, mami, pensionara fiind, s-a gandit sa se angajeze pentru a-si creste venitul. Au fost acolo pentru 6-7 posturi de vanzatori/gestionari peste 50 de oameni. Va dati seama ce crunt e? La radio cand o persoana de peste 40 ani spune ca nu e angajata, ii se spune ca nu e posibil asa ceva, ei, eu tin sa infirm acele spuse si sa spun ca daca ai peste 40 ani iti gasesti mai greu de munca, peste 50 sau 60 ani e aproape imposibil si atunci stai pe un salar mic, sa mearga vechimea, sa-ti iei pensia, si uite asa se mai spulbera ceva vise. Sincer, dupa o anumita varsta parca nici nu-ti mai vine sa-ti asumi tot felul de riscuri si astfel sunt multi care dupa 40 ani parca nu mai vor sa avanseze, sa creasca, sa devina mai buni.

Ma uit la prietenii si cunostintele mele ce au devenit parinti, sunt fericiti (majoritatea), fac orice/totul pentru copii lor. Dar parca nu au aceleasi perspective de viitor, pe tot mai multi ii vad si aud cum se ingrijoreaza legat de educatia copiilor lor, vad si ei ca invatamantul din ziua de azi e la pamant. Ii vad cum uneori se intreaba daca mai are rost, ii si aud, ii vad ca se chinuie ocazional si depun eforturi substantiale pentru a oferi tot ce e mai bun pentru copilul lor, dar astea sunt degeaba daca statul si altii le pun bete in roate.

In jurul nostru se vede cum oameni care au probleme si merg la spital trebuie sa isi cumpere singuri tratamentul si apoi pleaca repede acasa sa nu prinda o infectie prin spital sau daca raman dau spagi pentru a fi tratati cum in mod normal un pacient trebuie tratat. Exista spitale private, dar au tarife mari. Exista tot felul de proiecte si o multime de campanii prin care se fac schimbari in bine in spitalele de stat.

Din statistici am vazut ca avem cei mai multi bani cheltuiti pe autostrazi care se termina in 20 ani si avem cea mai mica pondere in Educatie si Sanatate din PIB per toata Europa. Suntem pe locul 109 ca si speranta de viata cu un 74 ani (atentie, femeile traiest peste medie, barbatii, evident sub), unde locul 1, Monaco are speranta de viata de 89,84 ani (adica 90 ca sa rotunjim).

Totusi, avem echipe de olimpici care aduc medalii peste medalii de la competitiile internationale. Apple, Google, Facebook, Microsoft, etc. angajeaza romani pentru ca stiu ca suntem buni in ale computerelor. In State (spune sora mea), romanii sunt vazuti ca oameni muncitori, care vor sa faca si pun umarul cu placere pentru job-ul ce il au de facut, sunt cuviinciosi si mereu gata sa ofere ajutor si asta nu face decat sa ma bucure, sa vad ca suntem vazuti bine intr-o tara care in afara de Dracula si Transilvania nu prea stie multe despre ce inseamna Romania.

Acum, dupa toate aceste randuri ce par a avea amestacate lucruri rele cu bune, vin cu o concluzie: atat timp cat romanul e singur si motivat, face treaba foarte buna. Daca in schimb sunt mai multi, nu-s motivati, politicienii isi baga nasul si incearca sa faca treaba dupa ureche, totul se duce la naiba. Da, vreau ca acum, dupa mai bine de 20 ani de la Revolutie, sa avem parte de oameni in politica care sa nu aiba legaturi cu comunistii, sa nu aiba legaturi cu cine stie ce grupari, sa avem oameni politici care sa fie interesati sa faca ceva si nu sa se imbogateasca. Vreau ca politicienii sa fie voluntari platiti simbolic, dar care sa conduca tara pentru prestigiul lor, a tarii si pentru a demonstra ca merita sa detina functia ce au primit-o prin voturile cetatenilor, si sa nu faca totul doar pentru buzunarul propriu. Da, stiu, vreau lucruri greu de realizat, dar pot sa visez, asta inca nu-i ilegal sau cu plata.

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*