Calvarul amenajarii unei locuinte

De ceva vreme nu mai am timp liber si scriu printe picatele … motivul … imi amenajez apartamentu’ de care tot am scris.

Buba mare ii ca ii un adevarat calvar sa iti amenajezi un apartament. Hai sa va dau datele: apartamentu’ are 57 mp construiti, 48 mp utili (pe masurate mi-a iesit mai mult, asta pentru ca am facut si ceva modificari). Se da un plan de casa:

ap. meu - initial

Ce am modificat … pai am impartit camera mare de 30 mp in doua camere de cam 15 mp/camera, am daramat un perete (pentru a avea un hol lung) si astfel am un apartament decomandat cu 2 camere in loc de 1 camera.

Cum l-am primit apartamentu’: peretii despartitori din gips-carton (Rigips e o marca asa ca nu voi face reclama :P), toate instalatiile functionale, tamplarie PVC, centrala proprie, aer conditionat, usa la intrare de maxima securitate cu inchidere in 6 puncte, toate utilitatile racordate (inca imi lipseste TV/Internet/telefon), peretii finisati in lavabil alb, pe jos doar sapa.

Muncitorii: dupa ce am preluat apartamentu’ am inceput sa dau telefoane la cunostinte sa imi recomade muncitori, dupa o saptamana am gasit un baiat care sa lucreze bine si care sa si se incadreze in bugetul meu, buba mai mare a fost ca eu am vrut sa inceapa inca din august … a inceput … da’ la ritmul de lucru (cam o zi pe saptamana), am ajuns pana in septembrie si nu am inaintat prea mult … atunci am zis: Daca nu te pui sa lucri pana termini zilnic iti iau lucrarea si duc alti oameni. Mama … o intrat omu’ in priza … a terminat intr-o saptamana tot …

Materiale: pai am inceput cu profile pentru gips-carton, gips-carton propriuzis, suruburi (doua feluri, de metal si normale pentru fixarea profilelor in peretii existenti), dibluri pentru suruburi. Munca asta a fost cea mai rapida, intr-o zi a terminat de ridicat zidul si de daramat cel de pe hol. Va avertizez inca de pe acum ca este mai usor si mai ieftin sa faci un perete de gips-carton in interiorul unei case, pe deasupra se poate si modela destul de usor.

Mai departe la materiale, baia: gresie, faianta, profile de colt, profile de capat, brau, adeziv, chit de rosturi, mobilier de baie … am umblat dupa gresie si faianta cam o saptamana, de la culoarea verde am trecut la bej, de ce? Pai verde nu aveau destul si in plus … bej-ul arata bine, culoare mai deschisa da impresia de spatiu mai mare.Mobilierul de baie … alb, luat de la o singura firma (adica acelasi producator) pentru a fi unitar.

Next, bucataria: pentru bucatarie a fost cel mai usor: fainata mare, pentru a arata cat mai bine, am mers tot pe bej, caci se potriveste si cu parchetul din bucatarie, da am pus parchet laminat, de ce? Pai la cat vom folosi bucataria nu se renta sa platesc dublu pentru gresie.

Urmeaza camerele si holul: aici a fost relativ rapid, relativ … parchetul laminat ales a mers repede, pretul a fost bun, mi-a placut culoarea si am luat tot o data, cunoscand suprafata a fost usor calculand un plus de o cutie la total, recomand tuturor sa cumpere in plus cu o cutie, la parchetul laminat se consuma mult caci se taie si nu intotdeauna taierea lasa bucati reutilizabile. Culorile la camere is hol … aici am avut de lucru … pana sa gasim culorile dorite … a trecut cam 2-3 zile de privit prin tot felul de mostrare … pana la urma am ales trei culori frumoase: albastru azuriu pentru dormitor, vernil deschis pentru camera de zi si galbui spre bej foarte deschis. Problema cea mai mare a fost la plinte si coltare, mai exact la coltare si sistemul de prindere al plintei. Coltarele care se potriveau la plinte au costat in total 360 RON iar plintele in jur de 400 RON, asta ca sa aveti comparatie cu parchetul care a costat … 900 RON … incredibil !!! Accesoriile au costat aproape cat parchetul … plus montajul … va dati seama … o gaura serioasa in buget. Tot la camere au mai intrat in calcule 4 prize, 4 aplice, instalatie electrica refacuta, un calorifel mutat de pe pozitia initala pe o pozitie perpendiculara, adica pe noul perete. Lavabilul pentru camere si hol l-am luat de la o firma destul de buna, nu de alta da’ nu am vrut sa reinnoiesc culoarea in camere o data pe an, asa sper sa ma tina macar 4-5 ani.

Diverse situatii si alte maruntisiuri care m-au influentat: toate accesoriile sunt per total mai scumpe ca si materialele principale, manopera (chiar daca a fost laudat de mai toti cei ce au vazut apartamentul) lasa de dorit in 2-3 locuri (noroc ca doar 1 loc este mai vizibil, da’ nu o sa aprind atat de des becul pe acolo :P), marile magazine de bricolaj si materiale de constructii sunt OK pentru a gasi cele necesare amenajarii da’ trebuie urmarite si promotiile si in plus tre’ si rabdare cu angajatii de pe acolo.

Am impartit marile magazie de bricolaj si materiale de constructii intr-un top personal in functie de experienta pe care am avut-o, topul arata astfel:

1. Praktiker – multe optiuni, preturi corecte (desi uneori maricele), angajati buni si priceputi, fara sa fie insistenti sau agasanti;
2. Obi – ceva mai putine optiuni, preturi acceptabile, angajati cam timizi si mai lenti;
3. Bricostore – un real dezastru, pustiu, optiuni putine si la preturi destul de mari, angajati aproape inexistenti, cu atitudine, tupeu si multa nesimtire, te lasa sa “te descurci” dupa ce iti arata raionul si nu au cunostinte de loc despre produse, nu te servesc sau sa iti ofere informatii nici dupa 5-10 minute de stat langa un produs si uitat inistent la ei, chiar facut semn sa vina sa te ajute … preferau sa stea in gurp si sa se uite la femeile din magazin 🙁

Oricum … pentru a-ti amenaja o locuinta trebuie sa ai nervi de otel, timp si rabdare, banii necesari cu o rezerva de minim 3000 RON pentru eventuale depasiri de buget si modificari de pret de ultim moment.

Acum sunt in faza in care mai am nevoi de usi … caut dupa usi de interior de imi vine rau, pana acum preturile ma fac sa ma gandesc sa folosesc paturi pe post de usi, atitudinea unor angajati de la magazinele de specialitate ma face sa ma gandesc sa imi cumpar un bat cu care sa ii altoiesc ori de cate ori sunt aroganti … auzi tu … sa nu stiu eu ca sunt tocuri reglabile si ca alea si alea sunt pe dimensiuni diferite … da’ ce … ei stiu ceva de TCP/IP sau de constructori/destructori, sau au auzit ei de OOP (Object Oriented Programing)?

Na gata pentru azi … voi continua pe masura ce termin cu usile, electrocasnicele, mobilierul si perdelele … astea sunt acum pe lista de prioritati …

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*