This domain has recently been listed in the marketplace. Please click here to inquire.

spamcheckr.com

Ce a fost dupa Imperiu

In scoala generala, clasa a 7-a, la biblioteca scolii, in pauzele dintre ore, prezenta mea era obligatorie. Numai ce am inceput sa prind gustul cartilor, am inceput sa citesc despre OZN-uri, conspiratii, si alte asemenea lucruri care ma fascinau, ma faceau sa ma intreb daca intradevar suntem singuri in univers, de ce nu am luat inca legatura cu alte fiinte inteligente, etc.

Intr-o astfel de pauza, dupa ce returnam obisnuitele 3-4 carti citite intr-o saptamana si rasfoiam posibile carti ce sa le iau cu mine pentru a le citi, am pus mana pentru prima data pe o carte Science-Fiction: “Fundatia” de Isaac Asimov.

Titlul m-a atras, dar descrierea de pe spatele copertii m-a pus pe ganduri si astfel am luat decizia de a citi prima mea carte Sci-Fi. Eram curios despre ce Imperiu se vorbea, cine era acel Seldon despre care se spunea ca a anticipat caderea unui Imperiu, ce era psihoistoria si cel mai important: puteau privi in viitor prin intermediul psihoistoriei. Eram fascinat, cum poti sa vezi in viitor, nu sa ghicesti, sa vezi si sa poti sa anticipezi, sa poti sa schimbi cursul istoriei sau cel putin sa il influentezi in asa fel incat sa poti sa conduci evenimentele in exact acea directie in care doresti. Nu am pus cartea jos decat sa dorm si sa mananc, la scoala in pauze eram cu ea in mana, citeam din ea cu o asemenea pofta incat in 2 zile am reusit sa o termin.

Dupa cativa ani, in liceu deja eram specialist in cartile Sci-Fi, citisem pana in acel moment peste 40 din ele, toate din colectia Nautilus a editurii Nemira, colectie din care in acest moment detin peste 50 de carti (sa fie 60 sau 70? Nu stiu exact, trebuie sa le numar, Update: dupa numaratoare rezultatul este: 94 carti din colecita Nautilus, dar nu am numarat si pe randurie din spate unde s-ar putea sa mai fie cateva :D), dar totusi nu reuseam sa gasesc toate cartile din seria Fundatia. Sa fiu sincer, inca si in acest moment imi lipsesc cateva din serie si sunt decis sa le am pe toate, chiar daca nu sunt in format unitar, chiar daca nu vor arata frumos cand le voi pune deoparte, dar vor fi toate si atunci voi putea sa le citesc in ordine cronologica si sa aflu istoria Imperiului, a Fundatiei si cum s-a ajuns la ele si apoi cum a reusit Hari Seldon sa descopere psihoistoria (o parte din informatii sunt oferite in cartile ce le-am citit da’ sper ca mai multe sa aflu in cele pe care nu le am).

Felul de a scrie al lui Isaac Asimov in aceasta prima carte a fost unul din motivele pentru care am ramas fidel lui si de aceea el este unul din cei trei autori pe care ii consider extraordinari in materie de Science-Fiction, cei trei fiind: Isaac Asimov, Orson Scott Card si Philip K. Dick.

Totusi, Asimov a creat un adevarat univers prin intermediul cartilor pe care le-a scris. Toate sunt legate intre ele, au personaje care se regasesc pe parcursul a peste 12.000 ani (nu vreau sa stric nimanui placerea de a le descoperi, asa ca nu am sa le mentionez :D), actiunea este una captivanta, plina de suspans, rasturnari de situatii si care efectiv te prinde inca din primele randuri. Asa s-a intamplat ca am ajuns sa citesc din seria Fundatia undeva la 80% din cartile scrise de Asimov, iar in momentul in care, printr-o minune voi avea colectia completa am sa imi dedic ore bune, zilnic, pentru a citi in ordine cronologica toate cartile din serie.

Regret faptul ca editura Nemira nu a republicat toata seria in formatul nou, imi pare rau ca Nautilus a fost unit cu Fantasy si nu mai este doar Science-Fiction, nu prea imi place ca s-a trecut pe un format hard-cover si astfel biblioteca mea nu mai arata atat de frumos pe cat speram. Era un vis sa am toata colectia de carti din Nautilus, inca lucrez la ea, inca adaug cate 1-5 carti pe luna la colectie, dar sincer, as vrea ca ea sa ramana intr-un format constant pentru o perioada cat mai lunga pentru a avea sansa de a completa colectia, a avea serii intregi si cine stie, poate astfel sa am o biblioteca aproape perfecta (perfecta din punctul meu de vedere).

Ma intreb daca nu primeam ca proba la Super Blog 2012, sa scriu despre prima carte citita de la Nemira, daca v-as fi impartasit pasiunea mea mare pentru cartile Science-Fiction si mai ales cei trei autori pe care ii citesc cu mare placere. Dar uite, asa a fost sa fie si astfel acum, ca am terminat cu proba pentru Super Blog 2012, stiti si voi ce-mi place si ce citesc cu placere.

4 Comments

vienela

about 5 years ago

Si Frank Herbert? Eu abia anul acesta am citit Fundatia, dar nu m-a impresionat la fel de tare cum a facut-o seria Dune, a lui Herbert. Felicitari pentru nota!

Adrian din Arad

about 5 years ago

@Vienela: Frank Herbert este printre autorii mei preferati, dar el apartine de top 5 si am zis ca nu are rost sa scriu de 5 autori de Sci-Fi pe cand doar primii trei din top au scris suficient de multe carti incat sa fiu ocupat ani buni :D. Multumesc si spor si tie pe mai departe.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*