Cine mai merge la teatru?

Zilele trecute, inainte de a pleca, discutam cu o cunoștință si imi spunea asa: pe vremea mea la teatru, filarmonica mergeai in hainele cele mai bune, hainele de duminica si toată lumea era gătită, asa arătai respect pentru actori si instituție.

In ziua de azi, din păcate se merge îmbrăcat ca de strada. Nu se mai merge “la patru ace” decat, eventual, la premiere.

Deși nu prea ma laud, am fost de suficient de multe ori la teatru încât sa spun ca in afara de premiere am vazut tot 😀 dar cu toate astea nu m-as supăra ca daca ajung in București sa ma opresc la Teatrul Evreiesc de Stat. De ce? Pai acolo joaca Maia Morgenstein.

20140321-111520.jpg

Ma întreb câți sunt cei ce au vazut-o pe viu pe Maia Morgenstein interpretând câte un personaj in asa fel încât ajungi să simți, să trăiești și tu ce trăiește acel personaj.

20140321-111243.jpg

In ziua de azi mergem la filme, ne uitam la TV, stam pe YouTube, etc. căutam sa trăim experiente, sa descoperim oameni noi, etc. dar cu toate astea, din punctul meu de vedere, la teatru trăiești mult mai intens sentimentele. Actorii de teatru nu sunt neaparat mai speciali, atât doar ca ei transmit sentimentele, trăirile si tot ceea ce tine de personajul lor mult mai intens si mult mai apropiat de realitate decat la cinematograf sau TV. Poate de aceea sunt de părere ca cei ce nu merg la teatru măcar o data pe luna, ajung sa piardă o parte din sensibilitatea lor.

La teatru dramele sunt mai intense decat la TV, decat in filme, unde mereu lucrurile se încheie pozitiv. La teatru drama se încheie de cele mai multe ori cu lacrimi si durere, mult mai aproape de realitate. Sau nu?

20140321-111142.jpg

Oricum o iei, teatrul este o arta ce nu trebuie sa moara, trebuie sa supravietuiasca si merita sa fie promovat.

Stiu ca e cam scurt articolul, dar nu stiu cum sa ma exprim, nu cred ca exista deocamdată cuvintele necesare pentru a-mi exprima emotiile ce le trăiesc, care ma copleșesc ori de câte ori ma gândesc la o piesa de teatru. Pentru mine teatrul e expresia emotiile in cea mai curată si pura … metoda, mod, nu stiu, telepatie? Chiar junior sa exprim cât de puternic resimt emotiile transmise de o piesa de teatru.

Dar pana la urma, cine mai merge la teatru? Te numeri printre ce putini/multi care merg? Mergi de plăcere sau de fițe? Chiar trăiești piesa sau doar o studiezi?

Chiar daca aceasta este o proba de Super Blog Spring 2014, tot cred ca e important sa menționez faptul ca deși par un cinefil înrăit, sunt si un pasionat in ale artei teatrale.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*