Computere biologice sau cuantice?

Viitorul pare promitator, avem de ales intre calculatoarele cuantice si cele biologice. Motivul, e simplu, cele conventionale incep sa fie limitate. Sa ne imaginam ca suntem in viitor, peste, sa spunem vreo 50-60 ani. Sunt curios care din cele doua tipuri de computere vor fi cele pe care vom lucra, sau interactiona.

Da, ne apropiem de limita maxima de viteza la care se poate intinde Si (siliciul). Pentru cei mai putin tehnici si cu inclinatii si mai departate de ce insemana IT, va spun ca siliciul este componenta principala din procesoarele care le folosim in ziua de azi. Conform legii lui Moore numarul de tranzistori dintr-un procesor se dubleaza cam o data la 18 luni sau 2 ani (in functie de sursa de unde cautati informatii despre lege), asa ca la un moment dat vom ajunge sa nu mai putem tehnologic sa crestem acest numar si astfel sa fim limitati in puterea de calcul a unui procesor.

Solutiile care acum se vehiculeaza sunt: puterea de calcul cuantica si cea biologica. Se stie foarte bine ca din punct de vedere a performantelor creierul uman este mult peste orice sistem de calcul ce exista acum, iar culmea noi folosim doar in jur de 10% din puterea sa. Puterea de calcul cuantica este o noutate, calculatoarele cuantice sunt chiar acum in teste si pare foarte promitator.

Eu imi imaginez o combinatie intre cele doua tehnologii, mai exact un computer care sa fie cu procesor cuantic care sa foloseasca si puterea de calcul biologica a celulelor noastre nu foarte utilizate si importante.

Sunt sigur ca as face fata cu brio tehnologiei, sunt IT-ist, ce naiba. As avea ultima generatie de telefon, de computer portabil, care imi imaginez ca va fi dintr-un material ce va putea fi impaturit si/sau rulat. Nu cred ca vom mai avea hdd-uri, poate vom avea ssd de mare viteza si mare capacitate, dar mai mult ca sigur ca mai totul va fi pe baza de stocare cloud. Imi imaginez si un aparat foto care sa fie atat de performant incat sa inregistreze tot ceea ce vedem, cand vrem si fara sa trebuiasca sa facem vreun gest anume, doar cu puterea gandului.

Mi-ar place sa cred ca as avea un ecran, sau ca as putea ca si in filme sa transform orice suprafata de sticla in ecran, pe care sa pot sa vad doar eu ce lucrez. Sa pot sa duc dupa mine puterea de calcul de acasa prin conexiuni via Internet foarte rapide, sa pot purta pe mine sau sa fie mereu cu mine minim puterea de calcul necesara procesarii in timp real a imaginilor filmate in calitatea superioara HD-ului.

Cum eu sunt ochelari, nu m-ar mira ca in ei sa fie incorporate tehnologii extrem de performante care sa imi proiecteze pe lentile toate informatiile necesare, exact cum Google Glasses se vrea a fi.

Le-as folosi toate aceste noutati fara pic de efort, caci chiar si acum, daca nu am atins niciodata un telefon pe Android sau pe Windows Mobile, sunt 100% sigur ca pot sa le utilizez fara probleme. Daca in acest moment pot, sunt sigur ca pe viitor voi fi si mai abil. De ce? Simplu, sunt mai mereu la zi cu tehnologia si imi place sa o studiez. Mereu vreu sa evoluez si sa invat lucruri noi, imi place sa stiu si sa vad ce noutati sunt in materie de IT si tehnologie.

O singura problema cred ca pot intampina in astfel de situatii si anume ca s-ar putea sa imi tremure mana prea mult (deh, batranetile :D) si sa nu am precizia necesara pentru a lucra cu unele din noutatile aparute. Oricum, ma gandesc ca vor exista si modele facute pentru persoanele de varsta a 3-a sau a 4-a ;).

Cum deja v-ati obisnuit, acest articol este pentru Super Blog 2012 si sincer, chiar sunt curios cand vor incepe sa apara noile calculatoare cuantice, ecranele flexibile, telefoane cu ecrane touch flexibile sau pliabile. Da, visez frumos si cred ca nu sunt singurul.

3 Comments

Oana Cristina

about 5 years ago

Foarte interesanta perspectiva! Multumim ca ne-ai impartasit-o. Tatal meu are 83 de ani si inca nu-i tremura mainile. Am observat in mai multe cazuri ca o minte agera (ca si a ta, de altfel) imbatraneste greu, deci n-ai de ce sa-ti faci probleme. ;) Felicitari pentru articol si succes in competitie!

Adrian din Arad

about 5 years ago

@Oana Cristina: Multumesc de apreciere. Din pacate sunt unele boli care sunt genetice, iar la mine in familie exista cazuri de boli care se pare ca se transmit astfel, tot ce sper e ca pana cand voi ajunge eu la varsta la care sa se manifeste sa se gaseasca o solutie. Momentan solutiile care ajuta sunt valide doar daca boala este identificat din timp (si s-a intamplat asta, ceea ce e bine :D). Oricum, eu cred ca pe viitor computerele vor fi parte integrata din noi (gen cyborg sau chiar Borg din Star Trek :D), daca nu atunci vor ajunge sa faca totul fara ca noi sa intervenim vreodata.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*