Kentucky – partea 1

“Statul asociat Kentucky, conform originalului din engleză [The] Commonwealth of Kentucky, este unul din cele 4 Commonwealturi ale Statelor Unite ale Americii, situat în sudul acestora, deşi câteodată este geografic inclus în zona cunoscută sub numele de Midwest. În 1792, la 1 iunie, Kentucky a devenit cel de-al cincisprezecelea stat al Uniunii. Este adeseori “dezmierdat” cu apelativul “[the] Bluegrass State”, “Statul ierbii albastre”, datorită prezenţei “ierbii albastre” în multe din gazoanele sau păşunile statului. Statul este de asemenea faimos pentru rasele sale de cai dintre care caii “thoroughbred” şi caii de curse sunt faimoşi. Alte produse care creează mândrie locală sunt bourbon-ul, distileriile de whisky, genul muzical cunoscut ca bluegrass, cărbunele şi basketball-ul din colegii (vezi şi college basketball).”

Asta spune Wikipedia … intrebarea mea este: ce cunoasteti a avea legatura cu Kentucky, ce te poate face sa te gandesti la acest stat american?

Pentru cine nu are nici o idee, am sa va dau eu o idee: KFC, adica Kentucky Fried Chicken … stiti aripioarele alea picante, apoi fasiile din piept de pui crocante, etc., uite de cate ori ma gandesc la ele imi ploua in gura, la propriu, si acum inghit in sec … ufff … m-o pus naiba sa amintesc de aripioare picante in jur de pranz … (se pare ca o sa fac un drum urgent la ei si o sa imi comand o portie mare, asa … pentru mine).

Multa lume in schimb nu stie istoria din spatele acestui brand, nu se stie despre Colonelul Sanders aproape nimic, uite … am sa incerc sa povestesc cate ceva.

Colonelul Harland Sanders s-a nascut pe 9 septembrie 1890. Tatal Colonelului Sanders a murit cand acesta avea 6 ani, mama sa fiind nevoita sa lucreze, iar tanarul Harland trebuind sa aiba grija de fratele si sora sa mai mici. Acest lucru l-a determinat sa se ocupe si de bucatarie. La varsta de sapte ani era un adevarat maestru in pregatirea unor mancaruri traditionale.

Cand Harland avea 12 ani mama sa s-a recasatorit, iar el a plecat de acasa si a inceput sa lucreze la o ferma in Greenwood. In urmatorii ani a avut mai multe slujbe temporare: conductor de tramvai, soldat in Cuba timp de 6 luni, pompier pe calea ferata, a studiat dreptul prin corespondenta si a practicat o perioada, a vandut asigurari, a lucrat pe un vapor, navigand pe raul Ohio, iar la 40 de ani, a inceput sa gateasca pentru calatorii infometati care se opreau la benzinaria sa in Corbin, Kentucky.

La acea vreme nu avea restaurant, dar ii servea pe calatori la masa din locuinta sa. Cu timpul au inceput sa vina tot mai multi oameni numai pentru mancare; astfel a fost nevoit sa se mute vis-a-vis, intr-un motel care avea si restaurant. Timp de 9 ani el si-a perfectionat reteta alcatuita din 11 ierburi si mirodenii si tehnica de prepare, care este folosita si astazi. Faima lui Sanders a crescut. Guvernatorul Ruby Laffoon i-a acordat titlul onorific de ‘’Colonel al statului Kentucky’’ in anul 1935, in semn de recunoastere a contributiei sale la dezvoltarea bucatariei regionale.

La inceputul anului 1950, o noua sosea interstatala era planificata sa treaca prin Corbin. Colonelul si-a scos la licitatie afacerea si a fost nevoit sa supravietuiasca un timp cu un ajutor social de 105 $ pe luna. Increzator in calitatea puiului pregatit dupa reteta sa, Colonelul s-a dedicat concesionarii afacerii sale. A strabatut tara, a mers din restaurant in restaurant, a gatit puiul dupa reteta sa pentru proprietarii restaurantelor si angajatii acestora. Daca reactia era favorabila, stabilea printr-o strangere de mana o intelegere verbala cu proprietarul restaurantului, intelegere prin care acesta se angaja sa ii dea Colonelului cate 5 centi pentru fiecare bucata de pui vanduta in restaurant dupa reteta sa.

In anul 1964, in peste 600 de restaurante situate atat in SUA cat si in Canada, se vindea pui pregatit dupa reteta Colonelui. In acelasi an, el si-a cedat drepturile de pregatire a puiului unui grup de investitori care il includea si pe John Y. Brown Junior, cel care mai tarziu a fost guvernator al statului Kentucky, din 1980 pana in 1984. Colonelul Sanders a ramas purtatorul de cuvant al companiei. In anul 1976, in urma unui sondaj, Colonelul Sanders ocupa locul 2 in randul personalitatilor cele mai populare in SUA.

Administrata de noii proprietari, societatea pe actiuni Kentucky Fried Chicken s-a dezvoltat rapid; in ianuarie 1969 a fost listata la bursa din New York. Peste 3500 de restaurante din intreaga lume au inceput sa opereze sub licenta in momentul in care Heublein Inc. a achizitionat KFC Corporation pentru 285 milioane dolari. KFC a devenit filiala a R.J. Reynolds Industries cand Heublein a fost achizitionata de aceasta in 1982. In 1986, KFC a fost achizitionata de catre PepsiCo Inc. pentru 840 milioane dolari. In prezent, impreuna cu alte patru marci de lanturi de restaurante, formeaza compania Yum!Brands International, cea mai mare companie de restaurante din lume ca numar de unitati.

Colonelul Sanders a murit in anul 1980 la varsta de 90 de ani. In ultimii ani el strabatuse 250.000 mile pe an vizitand restaurantele KFC din intreaga lume.

Ca va place sau nu … asta este istoria adevarata a Col. Sanders … va dati seama … sa traiesti 90 de ani si sa pui pe picioare un brand fenomenal … Iata de ce am un respect enorm pentru el.

Pe final precizez urmatoarele: scriu pentru concursul organizat de pr365.ro si informatiile utilizate sunt obtinute din diverse surse, una importanta fiind blog-ul KFC Romania.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*