Putina istorie – tranzistorul

In urma cu mai bine de 1 secol, mai exact in 1907, a aparut o inventie care avea sa revolutioneze complet lumea: trioda, aceasta fiind de fapt precusorul tranzistorului. Din 1907 si pana in 1947 cand a aparut primul tranzistor in forma in care in cunoastem azi un singur cercetator a incercat sa mai dezvolte aceasta idee: Julius Edgar Lilienfeld, care in anii ’20 a inregistrat patente pentru ideea sa de a contrui un tranzistor solid. Din pacate el nu a venit cu nici o schema sau informatii care sa demonstreze functionarea unui asemenea tranzistor, astfel ca pana in 1947 nu s-au inregistrat progrese.

In 1947, John Bardeen si Walter Brattain, ambii cercetatori la Laboratoarele Bell, detinute de AT&T, au descoperit ca daca aplica contacte aurite pe un cristal de germaniu, semnalul de iesire este mai puternic decat cel de intrare. Inventia celor doi, care au colaborat si cu William Shockley (seful laboratorului), a fost primul tranzistor de tip punct-contact. Termenul de tranzistor fiind introdus de catre John R. Pierce si isi are originea din “transfer resistor”, termen ce era utilizat in acea perioada.

In 1948, in Franta, cercetatorii germani Herbert Mataré si Heinrich Welker lucrau la acelasi proiect, mai exact tot la un tranzistor de tip punct-contact bazat pe germaniu. Ei au implementat tranzistorii astfel descoperiti in reteaua de telefonie franceza, deoarece au realizat ca nu mai pot patenta inventia, din moment ce americanii au patentat-o cu aproape jumatate de an inainte.

Primul tranzistor de siliciu a fost dezvoltat de Gordon Teal in 1954 la Texas Instruments si a fost primul pas in era computerelor. Gordon Teal fiind un specialist in cresterea de culturi de cristale de siliciu.

Dupa cum bine se stie, un procesor ce il gasesti in ziua de azi in orice computer, telefon mobil, radio, etc., practic in orice echipament electronic, este format din miliarde de tranzistori. De ce? Pai, de exemplu, pentru o poarta logica simpla e nevoie de pana la 12 tranzistori, in functie de complexitate, astfel ca in procesoarele din ziua de azi, care au o putere de procesare foarte mare, numarul tranzistorilor ajunge frecvent sa fie de ordinul miliardelor.

Asadar, fara de tranzistori nu am avea microprocesoare, nici macar cele ce se gasesc in masini, in computerele de bord care controleaza toate procesele legate de fucntionarea motorului si nu numai.

Asa cum in ziua de azi, fara un microcip care sa contina de la cateva mii pana la cateva miliarde de tranzistori, noi nu putem face mai nimic, asa se prea poate ca in viitor masinile ce le vom conduce sa fie masini hibrid sau complet electrice, care sa fie si prietenoase cu mediul, si eficiente, si cine stie, poate chiar mai bune din toate punctele de vedere fata de masinile clasice.

Da, imi place de acesti deschizatori de drumuri, de acesti inventatori si de aceea am zis ca merita sa scriu azi, pentru Super Blog 2012, putin despre istoria ce sta in spatele banalului (sau nu) tranzistor, cel fara de care noi azi nu am avea asa de mare putere de calcul la indemana noastra.

LE: sursa – Wikipedia + ce imi mai amintesc din liceu :D.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*