Sprijin

In viata avem nevoie de sprijin, indiferent de varsta sprijinul este vital in viata. Cand esti copil ai nevoie de sprijinul parintilor pentru a invata sa mergi, cand esti adolescent ai nevoie de sprijinul parintilor pentru a trece peste diverse momente (admitere, examene, etc.), cand esti adult ai nevoie de sprijinul perechii tale pentru a trece peste orice probleme ce apar, iar cand esti la varsta a 3-a … atunci ai nevoie de sprijinul familiei pentru a trece peste problemele specifice varstei.

Sprijinul este vital asadar toata viata … la fel cum si IUBIREA este importanta toata viata … ele merg mana in mana cu increderea, iertarea, intelegerea, dedicatia si respectul.

Am descoperit ca atunci cand ai probleme e bine sa ai pe cineva langa tine sa te sprijine, chiar daca acel cineva este la distanta mare, simplul fapt ca este alaturi de tine si ca vorbeste si ca te intelegi cu acea persoana insemana mult. Dar dupa cum am spus si mai devreme … este important ca sprijinul sa fie impreuna cu restul cand este vorba de o relatie si cand e vorba de IUBIRE. Daca lipseste de exemplul increderea atunci lucrurile nu mai pot fi atat de bune. Cand increderea a fost supusa testelor sau este supusa testelor … atunci sprijinul este vital. Respectul, increderea, IUBIREA, intelegerea, iertarea si dedicatia trebuie sa fie impartasite in ambele directii.

In ultima perioada am trecut prin multe … si asa am invatat, cum spuneam si zilele trecute, am invatat multe … am descoperit ca pentru a putea sa fii alaturi unei persoane si sa o sprijini trebuie sa ii dovedesti ca toate sunt importante si mai ales iertarea, daca acea persoana a gresit fata de tine, iertarea este cea mai importanta, e urmata de incredere. Problemele apar cand acestea nu se intorc, cand desi oferi sprijin, pare ca nu-l primesti inapoi.

Cand apar probleme serioase si sunt implicate mai multe parti intr-un conflict, mereu cineva va suferi. De aceea sprijinul este vital, daca se poate oferi partilor implicate in conflict … ar fi bine, dar uneori problemele coplesesc si unii gresesc, altii sufera, dar trebuie cautata linia de mijloc, de echilibru, punctul in care suferinta este atenuata de sprijin si incredere, cand este atenuata de respect si iertare. Cand acest echilibru a fost atins atunci este important ca el sa fie mentinut din toate partile implicate si mentinerea inseamna sacrificii din toate partile. Nu spun ca unul sufera mai mult sau nu, dar pentru unii poate socul este mai mare decat anticipat atunci cand apare problema sau este mai influentat datorita altor factori in asa fel incat nu se poate spune ca o parte implicata este mai mult sau mai putin afectata, toate partile sunt afectate, dar nu intotdeauna se si manifesta.

Eu am avut si am o perioada in care am nevoie de sprijin, cunosc pe cineva care are nevoie de sprijin … totul este ca lucrurile sa ia o turnura in urma careia sa se vada ca efortul nu este unilatereal si ca ambele parti sunt afectate si ca din nou ambele parti sunt interesate sa revina la echilibru. Debusolarea provocata de soc este cea mai neplacuta experienta, aici intervine mult sprijinul reciproc, care daca este doar unilateral lucrurile iau o turnura neplacuta.

In acest moment pot doar sa asigur ca sunt mult schimbat, ca vad lucrurile intr-un mod mult mai realist. Desi uneori doare … doare ca nu par a fi inteles, ca sunt tratat cu putina raceala. Raceala doare la fel de mult ca si ignorarea … sunt aproape la fel … si de aceea este nevoie de sprijin, de confirmare ocazionala si de intelegere.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*