Suntem mai toleranti sau suntem mai independenti?

Ma tot uit in jurul meu la oamenii care ma inconjoara, la oamenii pe care i-am cunoscut, la ce ne arata la TV, la ce vad in filme si ma intreb: Suntem mai toleranti sau suntem mai independenti?

Vad cum oamenii isi pierd rabdarea, firea, nu mai incearca, pun punct, schimba, incearca din nou, daca nu e perfect cum isi imagineaza, schimba din nou. Incearca ceva, renunta, incearca altceva, renunta, schimba din nou, apoi iarasi reunta.

Vorbesc aici de relatii, de casnicii, de familii. In ce sens? Pai cati au incercat sa treaca peste defectele celor cu care au fost sau sunt intr-o relatie? Cati au reusit? Cati nu au reuntat pentru ca era greu?

Acesta este unul din motivele pentru care am impresia ca traim intr-o lume intoleranta, independenta, o lume in care gandirea este urmatoarea: nu trebuie sa ma schimb, nu trebuie sa incerc, renunt caci pot sa gasesc altceva usor, nu-mi pasa de consecinte, hai sa incerc din nou.

Intrebarea de baza este: suntem mai toleranti? Sau suntem doar mai independenti pentru ca ne imaginam ca daca luam decizii doar pentru noi de fapt luam decizii fara sa ne pese de altii si independenta este o justificare pentru egoismul nostru? Vad mereu cum oamenii renunta pentru ca au rezerve, pentru ca isi asigura o plasa de siguranta, pentru ca au impresia ca daca ei sunt bine, restul vor fi la fel de bine. Am vazut oameni care se impaca in a fi singuri, am vazut oameni care nu au alta filosofie decat sa isi traiasca clipa si viata asa cum au vrut, fara sa trebuiasca sa raspuna, independenti, doar pentru ei. Este independenta sau egoism? Faptul ca nu avem planuri de viitor sau ca nu avem nici o idee incotro de intreptam este independenta?

Revin la toleranta, sa tolerezi pe cineva inseamna sa il accepti asa cum este, fie el de alta culoare, rasa, credinta, fie are asteptari diferite, dorinte diferite, etc. Daca nu poti accepta pe cineva asa cum este ce insemna atunci sa fi tolerant? Poti incerca sa il schimbi? Poti sa schimbi pe cineva? Poti sa te schimbi? Toleranta inseamna uneori si puterea de a acepta ca trebuie sa te schimbi si tu si ca nu neaparat celalat trebuie sa se schimbe, sa-si schimbe filosofia de viata, sa-si schimbe visele, dorintele si crezurile.

Independenta inseamna sa facem ce dorim, dar nu in dauna celor din jur, nu fara a ne gandi la consecinte, nu fara a reunta la anumite lucruri. Cum putem face diferenta intre independenta si inconstienta?

Surprinzator este modul in care acum familiile se destrama usor tocmai datorita tolerantei si a independentei, suntem mai toleranti cu altii, suntem mai independenti, dar uneori toleranta nu mai exista, independenta creste si ajungem la conflicte.

Pana la urma daca suntem suficient de toleranti, nu exagerat de independenti si totodata ne gandim la cei din jur … poate vom reusi din nou sa vedem la stiri in loc de divorturi si copii care sunt pasati dintr-o parte in alta de justitie, familii exemplare, copii fericiti, exemple bune, sanatoase pentru generatiile viitoare, exemple care ar putea sa imi dea speranta ca intr-un final haosul si nebuniile ce le vad zilnic la TV vor disparea si ca vom avea sansa sa traim, la maturitate si la batranete intr-o lume mai buna, cu masini care nu vor polua, cine stie masini ce vor zbura, poate chiar intr-o lume in care toate visele si tot ce ne-am imaginat poate deveni realitate. Dar pana atunci hai sa incercam sa fim toleranti, independenti fara a face rau si cu o bunatate care sa ne ajute sa dam exemple pozitive celor din jurul nostru, ca astfel sa ajungem intr-un final sa traim intr-o lume mai buna, iar viitoarele generatii sa fie generatii care sa ne ofere bucurii si multe alte surprize placute.

Hai sa fim mai toleranti, hai sa facem ceva frumos pentru viitorul nostru.

3 Comments

Android

about 6 years ago

Indemnul tau este unul cat se poate de nobil insa am ajuns un popor de idioti si indiferenti si tot ce ne intereseaza este sa ne fie noua bine fara a ne gandi la cei din jurul nostru.

Adrian din Arad

about 6 years ago

Tot ce pot spera este ca oamenii care citesc ce am scris sa ramana macar cu o idee: aceea de a deveni mai toleranti.

Cristina

about 6 years ago

Cred ca iubirea incepe prin a accepta cum este cel de langa , nu a incerca sa il schimbam. Fiecare din noi evolueaza in cuplu, dar important e sa evoluam impreuna. Nu dupa X ani sa gasesti scuze si motive sa rupi relatia pentru ca cel de langa tine nu s-a putut mula dupa tine si tu nu ii poti tolera aceeasi personalitate avuta de mult

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*