Tu ce ai face?

Sambata am aflat despre un nou proiect al Primariei din Arad: o fantana arteziana pe Mures. Dar nu orice fantana arteziana, ci una cu peste 300 de jeturi, LED-uri colorare, perdea de apa pe care sa fie proiectii cu laser, etc.

Evident ca am ramas masca si m-am intrebat: chiar e necesara? Nu de alta dar se pot face o multime de alte lucruri mai utile si cu un efect mult mai pozitiv asupra noastra ca cetateni. Iata cateva exemple: amenajarea malului Muresului, turnarea de alei noi, reimprospatarea spatiului verde (acolo unde s-au format carari), banci noi, cosuri de gunoi mai multe si fara de rugina, eventuale piste pentru biciclisti, etc.

Legat de biciclisti, ma deranjeaza un lucru: nu tin seama de semnele care spun interzis bicicletelor si te trezesti ca esti la plimbare si te “claxoneaza” cate un biciclist care culmea nu are ce sa caute pe acolo. Si eu sunt biciclist (cand vremea e buna si am chef de o plimbare), dar cand vine vorba de faleza prefer sa nu ma incumet pe acolo, e aglomerat si in plus nu e voie conform semnelor de pe stalpii de iluminat.

teatru1

Revenind la subiect, se mai pot investi banii in prezervarea unor cladiri istorice, ca de exemplu Teatrul vechi. Legat de Teatrul vechi exista deja o initiativa in a fi salvat, mai multe aici. In loc sa investeasca intr-o fantana arteziana Primaria ar putea sa directioneze banii respectivi pentru a crea piste de biciclisti pe centru sau ar putea sa ajute echipa de baschet sau cea de fotbal, ambele fiind campioane, ambele avand probleme financiare, si culmea, echipa de baschet este pe locul 1, are sanse sa devina campioana si anul acesta. Aceeasi bani ce acum sunt programati pentru o fantana arteziana ar putea sa ajute si in mutarea armatei din cetate in alta locatie si astfel am avea si noi o cetate, un mega obiectiv turistic care ne-ar aduce o multime de turisti.

Cetatea_Aradului

Si uite asa, se pot investi banii in multe alte proiecte care sa ajute mult orasul in care locuim. Va las cu o intrebare: voi ce investitie considerati ca ar fi utila pentru oras, alta decat o fantana arteziana cu LED-uri si lasere?

7 Comments

Marius

about 5 years ago

Drept ii ca iti vine greu sa vezi ca tara arde si baba isi face fantani arteziene. Am trecut si eu prin aceste stari sufletesti, m-am enervat, am injurat..etc. tot tacamul.. Am inceput sa imi fac planuri despre cum as face eu, in ce as investi daca as avea vreo putere de decizie. Apoi, dupa mai multe cugetari si tigari fumate, chiar pe malul lacului de la padurice, (care pt mine a fost un adevarat soc) inconjurat de 80% din populatia Aradului (un procent mai mare decat electoratul falca) am mai tras un rand de concluzii. ... infine... am ajuns sa citez dintr-un mare clasic aflat in viata: "Problema e complexa, papuselelor" si sa ma ingrijorez mai tare asupra a 2 aspecte ce mi se par mult mai profunde (sociale, manageriale, economice) demne de luat in considerare... 1. dupa toata minunea de la Podgoria, cu toti oamenii si toata investita, zona a ramas la fel, nu s-a deschis nici un magazin, o investitie, nici o carciuma nimic, am ramas doar la cele 4 melodii si cu privirea spre apa. Deci societatea civila nu a reactionat deloc la creerea unui centru nou de interes in oras, doar a asistat in continuu la acelasi spectacol over and over again. Doar numarul de persoane pe mp a crescut. 2. exista oare un PLAN dupa care se ghideaza CINEVA, sau ideiile se nasc haotic de-a lungul Muresului?

maddy

about 5 years ago

eu sunt de acord cu orice lucru care imbunatateste aspectul orasului. oamenilor le plac lucrurile frumoase, am vazut N poze pe FB cu lacul si parcul de la podgoria, cu palatul administrativ frumos luminat, cu podul de peste mures, etc. n`or fi ele chestii utile dar sunt placute ochiului si aia conteaza.

Dan

about 5 years ago

Adever graita Marius,"Tara arde si baba vrea fantani cu luminite".Probabil ca s-o fi pieptanat destul si acum cauta sa faca altceva."Hainele" Aradului sint rupte ,dar le trebuie tichie de margaritar...ma rog..!?!!?!. Aradul are nevoie ,intr-adevar, de multe si mai putin de inca o fantana care sa comsume multa energie dupa constructie(deci cheltuieli suplimentare).Fantana de la Podgorie are nevoie numai de un"update" pentru ca sa fie actuala si atragatoare.Si Windows-ul se actaulizeaza in fiecare an dupa nevoi.Sau edilii se ghideaza dupa motto-ul"Noi am facut, sintem buni, mai departe nu ne mai intereseaza !!!". Doua proiecte ar fi ,dupa parerea mea,foarte importante pentru Arad... 1.Este punerea Cetatii Aradului in circuitul turistic,dar ca monument istoric si nu unul comercial.Ar fi o investitie de lunga durata care,chiar daca nu ar aduce peste noapte amorsarea investitiei,ar aduce cu timpul destui bani pentru finantarea altor proiecte si un renume al orasului care nu poate fi cantarit in bani. 2.Ar fi necesara intr-adevar o infrastructura bine pusa la punct pentru biciclete,pentru ca turistii sa poata inchiria biciclete pentru a vizita orasul,fara a face uz de masina personala(Aradul nu e chiar asa de mare). Ar mai fi si vechiul Teatru de pe Gheorghe Lazar ,un obiectiv de valoare intr-un circuit turistic al Aradului.Proprietarii actuali n-ar trebui decit sa doneze orasului cladirea si eventuale donatii sa ajute la restaurarea ei.

Amalia

about 5 years ago

1. Lăsați cetatea în pace, cu armata în ea... am dat dovadă, de prea multe ori, ca societate a Aradului, că nu suntem înstare de a ne gestiona nici măcar patrimoniul accesibil... darmite 300 de hectare. Armata de-abia ține pieptul cu întreținerea ei... și ea, ARMATA, este singura care mai ține în picioare fortificația... altfel demult ar fi fost dezasamblată și reîntrebuințată... Posibil chiar la o fântână arteziană. Perspectiva includerii cetății în circuite ... de care vrem noi, este una cu bătaie lungă... Nu scăpăm fără o strategie care să se desfășarea de-alungul a câtorva zeci de ani. Sunt diferite motivele. În primul rând orășenii, într-un număr covârșitor, nu sunt coștienți de existanța ei sau cel puțin de suprafața surprinzătoare, și astfel au nevoie de timp pentru a o asimila în cadrul societății, au nevoie de timp să înțeleagă faptul că nu doar administrația, ci și EI, sunt datori înspre a o conserva, reabilita, pentru a-i da viață. Alt motiv este aproape amuzanta deja indiferență a autorităților față de opinii profesionale în legătură cu cele mai prețioase avuții pe care le avem... Și aici și aiurea, în țară, se întâmplă la fel... Și atunci cine face strategia [aia de care vorbeam mai înainte]? Cine totuși se implică dacă ne trezim cu cetatea goală? Până să facem translația cu armata eu zic să dezvoltăm strategii aplicabile, să începem programul de conștientizare în masă asupra acestui obiectiv impresionant... și să mai creștem populația Aradului cu 100.000 de suflete întreprinzătoare... Să nu mai menționăm și faptul că cetatea noastră este gândită diferit față de cea din Alba Iulia sau Novisad... altul este scopul ei... de-acolo și acest 'low profile'. Deci nu o putem trata la fel... nu putem aplica forme fără fond...din nou!!! 2. Ce se poate face în Arad cu câteva milioane de euro? E simplu: de când ieșim din casă, până la colț de stradă ne-am completat lista :)... Orice scrie un cetățean în lista respectivă este corect... Nu cred că ne vine vreunuia în cap să scriem [parcurgând spațiul dintre ușa casei și colțul străzii] : hmmmm mi-aș dori o fântână arteziană cu lumini, bule de săpun și care să sune a rachete din război! Unde? Păi pe mijlocul Mureșului, bineînțeles! 3. Teatrul vechi trebuia de multă vreme acaparat... de către lumea culturală sau a underground-ului, de către lumea teatrului sau cea a happening-ului, de către oameni cu bani sau săraci... nu contează! Dar noi mai avem o problemă... nu știm colabora întru același scop lipsit de materialitate... Până acum...

Oana

about 5 years ago

Nu e necesara.Cum ai zis si tu Adrian sunt alte prioritati, nu avem nevoie decocamdata de aceasta fantana..Cred ca ajunge una la Podgoria...

Adrian din Arad

about 5 years ago

@Marius: Ai dreptate, totusi tu ce ai face? @Maddy: Stiu ca e bine sa avem lucruri placute ochiului, dar uneori acestea trebuie sa tina seama si de imprejurimi, crezi ca pe Mures, in zona verde a Falezei si a Strandului isi are locul o asemenea fantana? @Dan: Cam asta am spus si eu, ma bucur ca si altii se gandesc ca trebuie sa investim si in cultura nu doar in unele care au tendinta sa "infrumuseteze locul". @Amalia: Yep, Cetatea are un anume scop, dar daca ea ajunge in circuitul civil sunt sane mari e tot sa stimuleze economia, nu doar prin intermediul turimsului ci si prin intermediul investitiilor ce se vor face acolo. Legat de Teatrul Vechi, esista o initiativa pe Facebook prin care se doreste salvarea sa, cauta Salvam Teatrul Vechi :D. @Oana: Sper sa se cantareasca utilitatea acestei fantani si sa se foloseasca banii in alte invetitii. @all: scuze daca m-am repetat dar am zis ca e frumos sa raspund la fiecare individual. Legat de subiect, gasiti mai departe articolul ce l-am scris in urma discutiei la care am luat parte cu primarul Gheorhge Falca si alti cetateni - http://www.adriandinarad.ro/fantana-arteziana-de-pe-mures

Cristina P

about 4 years ago

sa stii ca apropo de cetate ii dau dreptate Amaliei. De ce? am fost recent pe la Ulpia traiana Sarmizegetusa si undeva in zona spre Straja e o cetate dacica...din care a ramas NIMIC pentru ca s-au folosit pietrele la...realizarii caii ferate spre Simeria. Sincer, decat sa se intample ceva de genu cu cetatea Aradului...mai bine sa ramana la armata... Cat despre fantana aia arteziana...ma indoiesc ca vor avea fonduri de ea. Desi probabil ar tb sa faca ceva cu teatrul vechi

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*