Tu cum iti alegi un laptop?

De mai multe ori am fost rugat de prieteni sa-i ajut in a alege un laptop, e normal, is IT-istul trupei si prin urmare imi cade in sarcina astfel de indeletniciri si de aceea imi este simplu sa intru pe un site, un magazin online si sa ma pun sa caut ceea ce e mai potrivit pentru fiecare din ei.

Mai mereu le raspund prietenilor cu o intrebare: si la ce vei folosi laptopul? Dupa aceasta intrebare vin detaliile: doar office, navigare pe Internet, jocuri, prelucrare de fotografii, grafica, vizionare de filme, editate video?

Dupa ce ii sacai bine cu intrebarile si deja nici ei nu mai stiu ce vor sa faca, cand deja incepe sa-i roada indoiala si se asteapta ca sa nu gasesasca un laptop pe masura a ceea ce fac, eu salvatorul ;), vin cu raspunsurile.

Mereu iau in considerare pe langa toate intrebarile ce le pun pentru a afla la ce se va utiliza laptopul si cateva chestii personale, legate de necesitatile din ziua de azi, cum ar fi: autonomia bateriei, puterea de calcul efectiva, cea virtuala (acel “simpatic” Turbo Boost), memoria disponibila, placa video si alte specificatii tehnice, care pe multi ar plictisi.

Dupa ce trec laptopurile si de aceste “furci caudine”, trec la urmatorul criteriu, si anume: brand-ul, da conteaza foarte mult pentru mine si cred ca pentru oricine ce fel de laptop va utiliza, cat de serioasa este firma producatoare, ce istoric pe parte de service are, unde se produce, etc.

Un alt criteriu important este tipul, termenul si calitatea garantiei. Nu poti sa stii niciodata ce probleme pot aparea, poate unul din asamblorii din fabrica a scapat mai mult/putin cositor pe o piesa (da, acum robotii fac asta, da’ sa zicem ca o fac oamenii sau ca cel putin s-a defectat robotul si astfel s-a ajuns sa aiba un mic defect :D), sau a ajuns un fir de praf in interiorul hardiscului, etc., si atunci e foarte importanta garantia, termenul de reparatie, optunile de schimbare a componentelor defecte, s.a.m.d.

Mai tin seama si de eventualele promotii, de reduceri, bonusuri, cadouri, pachete promo, etc. aceastea sunt mereu binevenite, nu doar pentru mine ci si pentru oricine isi cumpara un laptop.

Ce este extrem de important pentru mine este si software-ul: vine cu sistem de operare, nu? Ce sistem de operare, ce optiuni sau bonusuri, pachete sunt disponibile? Da, acestea sunt si ele importante pentru ca un sistem de operare bun face diferenta.

Ia sa vedem … in rest, sincer, parca alte criterii, in afara de design si culoare, nu prea mai sunt, sau cel putin nu mai am eu, desi cred ca uneori imi cam face cu ochiul cate un laptop rosu ;).

In concluzie, incep cu partea tehnica, merg in continuare tot cu chestii tehnice, apoi trec la caracteristici software, iar pe final conteaza doar designul. De ce? Simplu, sunt IT-ist si pentru mine nu prea conteaza ca un laptop sa fie ieftin, conteaza sa isi faca treaba cat mai bine, de aceea aleg in primul rand dupa performante.

Si ca sa fie clar, sa nu va inghesuiti prea mult cu astfel de doleante, e clar ca de nu ar fi aceasta proba pentru Super Blog 2012, atunci incep cu o recomandare simpla si cu care cred ca deja s-au obisnuit multi din prietenii mei: de ce nu iei un Mac? 😀 Evident, dupa clasicul raspuns: n-am bani de Mac, incep cu intrebarile legate de scopul si “durata” utilizarii laptopului si apoi ii dau bice asa cum am zis mai sus.

Sursa foto 1, foto 2.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*