Viteza … unde-si are limitele?

Cel mai puternic procesor conform Cartii Recordurilor este de 8,4 GHz. Asadar … unde este limita vitezei de procesare? Unde vom ajunge? Sunt deja calculatorare care fac calcule atat de complexe incat noi oamenii parem a fi extrem de limitati si in urma puterii de calcul fenomenale a computerelor pe care le-am creat.

Cartile SciFi abunda de temerile noastre de a ajunge sub controlul unor calculatoare, dar chiar sa se ajunga acolo? Cand s-ar ajunge? Ce am putea noi oamenii sa facem pentru a preveni asemenea scenarii apocaliptice pentru omenire?

Creierul uman este o minune a naturii, milioane de neuroni sunt interconectati generand miliarde de sinapse si astfel ei comunica instantaneu (la viteza de propagare a impulsurilor electrice prin tesuturi). Oare creierul nostru este ata de evoluat incat sa faca fata informatiilor care ne bombardeaza zilnic? Putem discerne ce este important si ce nu? Eu inca sunt de parerea ca avem un avantaj major asupra calculatoarelor si procesoarelor care le “motorizeaza”. De ce? Prin simplul motiv ca ele (calculatoarele) nu au capacitata de a discerne, de a intelege, de a invata. Partea de software nu este inca atat de performanta incat sa permita invatarea unor lucruri complexe.

Desi sunt cercetari peste cercetari, unele cu rezultate senzationale, tot nu s-a ajuns inca la o asemena AI (artificial inteligence) care sa poata procesa fenomenala cantitate de informatie pe care creierul uman o proceseaza constant chiar si cand efectuam cele mai simple sarcini, ca de exemplu sa jucam baschet sau sa conducem o masina. Un calculator poate simula, poate procesa informatiile acestea, poate da rezultate, poate sa ofere solutii, alternative, etc. Dar un calculator care conduce o masina (ca de exemplu cea de la Google) tot nu poate sa ia in considerare toti parametrii ce intra in calcul, tot nu poate sa prevada intentiile altor masini din trafic, nu poate sa reactioneze asa cum un om reactioneaza la volan. Ce sa mai spun de un meci de baschet, nu exista inca un robot atat de performant incat sa mearga, sa alerge si sa schimbe directia de mers cu o asemenea precizie cu care un atlet, ba chiar si un amator o face. Omul proceseaza tot ce tine de echilibru, viteza de deplasare a sa, a adeversarilor, traiectoria mingii, pozitia cosului, eventualele semnale intre coechipieri, spatiile libere in apararea adversarilor, strategia de a marca, etc. toate acestea fiind variabile ce se schimba in fractiuni de secunda si care, desi teoretic un calculator le proceseaza mai repede, nu pot fi puse in practica de loc de un calculator.

Puterea de calcul si viteza unui calculator sunt asadar neimportante cand vine vorba de lucruri complexe, dar cand vine vorba de forta bruta, atunci calculatorul este peste un om … dar pana la urma … este mai importanta puterea bruta sau complexitatea?

Dupa cum am mai spus software-ul este cel care va face diferenta, dar momentan nu exista si nu cred ca va exista in urmatorii 10-20 ani un asemenea soft care sa poata sa invete precum un om invata sau sa poata sa analizeze in acelasi mod in care omul analizeaza o problema … ba chiar sa gaseasca o solutie la fel cum creierul uman o gaseste.

Avem acum cu noi tot felul de gadgeturi cu o viteza de procesare tot mai mare, cu procesoare tot mai puternice, cu tot ami multi RAM, dar care totusi nu-si fac datoria precum ne dorim. Softurile ajuta, dar nu suficient, exemplul stand update-urile constante la sistemele de operare, optimizarile constante la tot ce tine de software si puterea de calcul tot mai mare necesara de acestea pentru a face lucruri pe care un om le face in mod natural si mult mai bine decat un calculator.

Cine a vazut Omul Bicentenar stie bine ca un calculator nu este considerat ca fiind om, uman, nici daca creaza ceva unic si frumos exact ca si un om, uneori nici daca dezvolta sentimente nu este considerat uman, iar cu cat vom inaninta mai mult in tehnologie si vom deveni mai dependeti de ea … cu atat mai greu ne va fi sa delimitam umanul de tehnologie si cu atat mai greu ne va fi sa vedem linia dintre robot, om, cyborg sau orice alta combinatie se va ajunge sa existe in viitor.

As putea sa scriu pe acest subiect romane intregi, as putea da exemple foarte bune de seriale sau filme in care aceste subiecte au fost dezbatute iar rezultatele sunt mereu aceleasi: omul castiga, de ce? Deoarece inventivitatea si curajul, puterea de sacrificiul si dorinta de supravieturire sunt asa de puternice incat am iesim mereu invingatori.

Asadar … viteza, puterea de calcul … s-ar putea sa nu aiba limite, asa cum nici mintea umana nu are limite cand vine vorba de imaginatie, inovatie si inventivitate.

Si asa … in aceasta nota pozitiva 😀 inchei o noua proba pentru Super Blog 2011 … si pot spune ca aceasta a fost una din probele mele preferate 😀 caci imi place sa filosofez pe asemenea subiecte :D.

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*