Zbor liber

Au eu ce am cu zborul, a inceput sa-mi placa, mai ales dupa ce am zburat pentru prima data cu planorul. Si va spun sincer ca imi pare cea mai tare experienta din vitata mea, chiar ma gandesc serios de tot sa ma apuc la asa, ca si amator de zboruri.

Multi spun ca zborurile din ziua de azi sunt naspa, de ce? Pai la cursele lungi spatiul este mic, incomod, serviciile lasa de dorit uneori, bagaje pierdute, etc. Dar nu e neaparat asa, OK, poate fi asa daca zbori low-cost, dar la zborurile de linie situatia este cu mult mai buna.

Dar nu vreau sa vorbesc acum despre ce este, vreau sa vorbesc despre ce va fi, adica viitorul zborului. De exemplu compania Finnair, o companie Finlandeza gandesc putin diferit … avioane foarte interesante ca si design, functionand pe alge, zburand in spatiu, stewardese personale si yoga inainte de zbor … wow … interesant da’ nu exact ce credeam sau speram eu.

Boeing merge in schimb pe propulsia cu Hidrogen spre deosebire de alge. Cei de la Boeing s-au gandit ca hidrogenul sa fie depozitat in aripi, dar aici apare problema dimensiunilor deoarece aripile trebuiesc sa fie mult mai mari pentru a asigura portanta suficienta (ca si in cazul planoarelor), plus ca trebuie sa inmagazineze cantitati foarte mari de hidrogen, de aici dimensiunile mari ale aripilor in prima faza, dupa care intervine portanta ca si factor.

In schimb Nasa merge pe un alt tip de avion, avionul intr-o singura bucata, de fapt avionul-aripa (ii zic eu), ei il numesc “blended wing body” (BWB) si pentru acest proiect colaboreaza tot cu Boeing, aici bazandu-se pa aerodinaminca care imbunatateste extrem de mult performanta avionului si reduce, evident consumul.

Pe final apare o alta idee … Laser-Powered Aircraft … adica? Pai … hai sa vedeti intr-un clip.

Acum … va asteptati sa functioneze perfect? Eu since da, dar inca mai avem multi ani pana sa se perfectioneze sitemul, mai ales sa se ajunga la folosirea puterii soarelui sau a oricarei stele pentru a ajunge sa te deplasezi prin spatiu.

Surse: aici, aici, aici si aici 😉 yeah … ii parte din pasiunea mea mai noua pentru zbor … si in plus ce tine de L.A.S.E.R. (laser este de fapt acronim de la light amplification by stimulated emission of radiation) ma pasioneaza mult 😛 plus teleportarea si holografia … da’ nu va spun mai multe ;).

Oricum, imaginatia noastra poate zbura libera si pot sa vin si eu cu o idee: teleportarea. Spuneti ca nu e zbor? Ba da, deoarece am fi descompusi in atomi, electroni sau am fi copiati si reconstruiti sau construiti din nou la destinatie, in timp ce informatia care ne va inmagazina va zbura prin retele speciale.

Te-ai vedea zilnic intr-un astfel de avion? Sau te-ai vedea teleportat pe luna in cateva minute? Sau chiar secunde? Eu sincer … nu stiu … ar fi ceva sa zbor cu un avion cat de cat conventional … da’ teleportarea … sa fiu facut atomi si apoi reasamblat … hmm … parca nu as mai fi eu … zau acum … asta sa fie viitorul nostru?

Eu inca nu pot sa-mi imaginez altceva decat niste masini mici, care vor merge automat, pe autostrazi automate, iar pentru drumurile lungi … well … se transforma (sau ai separat) un mini-elicopter ca sa mergi la padure … sau la munte sau in zone unde autostrada automata nu ajunge. Nah … io si ideile mele din I Robot si Minority Report sau chiar … acum ca discutam de filme Sci-Fi … din Battlestar Galactica de luam … salturile … alea oare se vor putea vreodata realiza? Nah … o las pentru alta data, nu de alta da’ asta a fost o tema pentru Super Blog si … prea deviez de la tema 😉

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked

Connect with Facebook


*